Hirdetés
Ingatlanpiaci helyzetjelentés: Budapest vagy vidék? PDF Nyomtatás
2020. december 30. szerda, 10:15

ingatlannA tavalyi év végéig minden bizonnyal jelentős lakásár-emelkedésnek lehettünk szemtanúi. Idén azonban számos változás végbement a hazai ingatlanpiacon, hiszen a járványhelyzet első hulláma ennek a gazdasági szektornak sem kedvezett.

Emiatt 2020-ban az áprilisi-májusi hónapokat az ingatlanpiaci tranzakciószámok csökkenése és a kiváró magatartás jellemezte leginkább. A nyár elején kezdett újraéledni az ingatlanpiac is, viszont a járvány második hulláma szintén nem könnyítette meg a szektor életét. Az ingatlanbefektetéseket úgy néz ki, manapság még a magas négyzetméter árak és a világjárvány sem tudja teljes mértékben csökkenteni.

Ennek ellenére még napjainkban is igen nagy különbségek uralkodnak az ingatlanpiaci árak tekintetében. Ez érthető is, hiszen rengeteg minden tudja befolyásolni egy ingatlan értékét. Már maga a földrajzi helyzet is igen sokat nyom a latban mind országosan, mind városon belül. Emellett a felszereltség, a típus, a méret és az új vagy régi mivoltja is sokat jelenthet az árak kialakulásában. Az átlagárakat tekintve évek óta egyértelműen a fővárosi ingatlanok vezetnek a vidéki ingatlanokkal szemben.

A továbbiakban Budapest valamint öt másik megyeszékhely tekintetében fogjuk megvizsgálni az áralku nélküli ingatlanárakat, hogy megtudjuk, mire számíthatnak azok, akik manapság szeretnének maguknak új lakást vásárolni, vagy akár ingatlanba terveznek fektetni.

A családi házak tekintetében kisebb a differencia

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével a családi házakra vonatkozó novemberi adatok alapján hasonlítjuk össze a fővárosi átlagárakat a vidékiekkel szemben. A házak tekintetében jól láthatóan kisebb differenciáról van szó Budapest és a megfigyelt vidéki megyeszékhelyek árai között. Ennek ellenére egyedül Budapesten volt 400 ezer forint felett az átlagos négyzetméterár, pontosabban 562 ezer Ft/m2-ről beszélhetünk a főváros tekintetében.

A tanulmányozott megyeszékhelyek közül Budapest után 387 ezer Ft/m2-es átlagárral egyértelműen Kecskemét családi házai voltak a legdrágábbak. 300 ezer forintos négyzetméterár felett voltak még a győri házak is, a maguk 332 ezer forintos átlagárukkal. Pécsen és Nyíregyházán már majdnem fele olyan olcsón vásárolhattunk volna családi házat, mint a fővárosban, hiszen ezeken a megyeszékhelyeken 290 ezer forintos négyzetméter árak voltak a jellemzőek. A vizsgált városok közül minden bizonnyal Békéscsaba árai bizonyultak a legkedvezőbbnek, hiszen ott átlagosan 176 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra a házakat.

net0

A téglalakások tekintetében már sokkal nagyobbak a különbségek

A Budapesten eladásra kínált téglalakások négyzetméter ára mindig kiugróan magas volt a megyeszékhelyekhez viszonyítva. 2020 novemberében fővárosunkban a téglalakások tekintetében egyetlen négyzetmétert több mint 830 ezer forintért kínáltak a lakáspiacon, panellakást már 560 ezer Ft/m2-ért is találhattunk. A többi város tekintetében azonban nem fedezhető fel ekkora különbség a lakástípusok árai között.

Az 500 ezer forintos négyzetméter átlagárat a fővároson kívül csupán a győri lakások átlagárai haladták meg, a maguk 524 ezer Ft/m2-es áraikkal. A győri árfekvést a kecskeméti lakások árai követték a sorban, hiszen ott átlagosan a 480 ezer Ft/m2 körüli összegek uralkodtak. 350 és 400 ezer forint között mozogtak a pécsi és a nyíregyházi téglalakások átlagárai. A sort pedig újból a békéscsabai ingatlanok zárták 250 ezer Ft/m2-rel.

Összességében a vizsgált városok téglalakásainak legdrágább és legolcsóbb novemberi átlagára között több mint 580 ezer Ft/m2 volt a különbség. Ez is azt tükrözi, hogy sokat jelent az, hogy hol helyezkedik el egy adott ingatlan.

Az otthonteremtési kedvezmények segítik a kereslet fennmaradását

Az MNBlakáspiaci jelentéséből megtudhatjuk, hogy a meglévő támogatási konstrukciók, a CSOK és a lakossági hitelállomány 11 százalékát kitevő babaváró hitelek a járvány alatt is jelentősen hozzájárulnak a lakáspiaci kereslet fenntartásához. Sőt a Kormány által bejelentett, 2021. január 1-től induló új otthonteremtési kedvezmények a következő év elejétől további támaszt is adhatnak a lakáspiaci keresletnek.

(Ingatlan.net)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...
 • Aha, nem lesz posta bezárás, csak nem nyitnak ki! 10 községnek lesz 1 ... Tovább...
 • Igen a választásokig. Szakmai berkekből származó vélemény szerint lega... Tovább...
 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...