Hirdetés
Kényes kérdés a munkavédelem a távmunka esetén PDF Nyomtatás
2020. szeptember 18. péntek, 09:00

homeofficeA munkáltató nem ellenőrizheti minden munkavállalójának a lakását abból a szempontból, hogy megvannak-e a munkavégzéshez szükséges feltételek. Többek között ezért is nehéz arról megállapodni, hogy mi minősülhet távmunkavégzés esetén munkahelyi balesetnek – mondta az InfoRádiónak Penzt Edina, az RSM bérszámfejtési üzletágának vezetője.

A távmunka munkavédelmi szempontból tényleg bonyolult kérdés – mondta az InfoRádiónak Pentz Edina, az RSM bérszámfejtés üzletágának vezetője. Ha munkahelyen történik munkahelyi baleset, akkor azt jegyzőkönyvezik, felmérik a körülményeit, a munkavédelmi megbízott nyilatkozatot tesz az ügyben.

„Ha pedig üzemi baleset a munkahelyi baleset, akkor teljesen más metódus szerint zajlik az elszámolása is a társadalombiztosítás felé" – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A munkahelyen, ahol ezért a munkaadó a felelős, mindent úgy kell kialakítani és működtetni, hogy az a munkavállaló egészségét is védje, biztonságos munkavégzését lehetővé tegye.

„Ha a munkaadónak a home office bevezetésével lesz 1119 kis telephelye, ahol egy-egy ember dolgozik, ennyire nem lehet szétszedni a műszaki hátteret, sem pedig átvizsgálni, hogy ez az 1119 hely mind megfeleljen minden olyan munkavédelmi előírásnak, amely központilag minden munkahelyre vonatkozik" – világította meg munkáltatói oldalról az aggályokat Pentz Edina. Szerinte innentől kezdve a felelősség nem hárítható a foglalkoztatóra, hiszenegyik sem fog magánlakásokat teljes mértékben átvizsgálni például azért, hogy ha a munkavállaló töltőre teszi a laptopját, az nem okoz-e zárlatot,ami leégeti a lakást, és megsérül tőle a munkavállaló.

„Ez egy szélsőséges példa, de ilyen nagyságrendekről van szó, ha azt kell eldönteni, hogy ki lesz ebben az esetben a felelős" – tette hozzá Pentz Edina.Szerinte a mostani Munka törvénykönyve-módosítás esetében, amely majd a felek közös megegyezésére bízza a home office lehetőségét, ha a munkaadó biztosítja az eszközöket az otthoni munkavégzéshez, hozzájárul a rezsihez is, akkor az már a munkavállaló felelőssége, hogy megfelelő minőségű, nem balesetveszélyes bútorokon dolgozik, illetve hogy legyen jó a villanyhálózata és az internetszolgáltatása is. „Ezt neki kell megteremtenie, hiszen közösen eldöntötték, hogy home office-ban fog dolgozni a munkavállaló" – tette hozzá Pentz Edina.

(Infostart.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...