Hirdetés
Helyi televíziók három évtizede PDF Nyomtatás
2019. szeptember 30. hétfő, 07:00

hende csaba01A helyi televíziók írják a vidék Magyarországának történelemkönyvét, ezek juttatják el az otthonokba azokat a „kedves, hiteles arcokat, akiknek hiszünk” – mondta a Helyi Televíziók Országos Egyesülete megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett budapesti ünnepségen Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke.

Az ünnepi szónok felidézte a helyi televíziók indulását, három évtized alatti megerősödését, egyesek médiacentrumokba szerveződését. Támogatásból származó pénzt kell fordítani a helyi televíziók évtizedes archívumára – mondta –, ha ezt a hatalmas anyagot nem digitalizálják, nem kerül fel a világhálóra, és nem válik kutathatóvá, azt a nemzeti emlékezet fogja megsínyleni.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt hangsúlyozta az eseményen, hogy a televízió és a műveltség nem egymást kizáró fogalmak, hiszen a könyv mellett a médiából is elsajátíthatjuk az élet és a műveltség alapjait. A kérdés csupán az, mit kezd a felhasználó az elé tárt minőségi tartalommal. Felidézte, hogy annak idején a helyi televíziók indulását „a szabadság érzése, a függetlenség hangulata” kísérte. Azt is mondta, ebben a folyamatban egymástól elválaszthatatlan a szabadság és a felelősség kérdése. A szabadság nem könnyelműséget, hanem felelősségtudatot jelent, miközben az utóbbi „nem szigor, hanem a mindennapok része, a mindennapok szabadságának része, a műveltség átadásával, az értékekre való neveléssel”. Ez arra tanít, „bármit is teszel, annak van következménye”, ebben a tudásátadásban pedig különösen nagy a televíziók szerepe – zárta szavait Fekete Péter.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közmédia és a helyi televíziók együttműködését emelte ki köszöntőjében, megemlítve, hogy tavaly 25 városból 13 ezernél is több tudósítás érkezett helyi csatornáktól, az idei első féléves adatok alapján pedig 2019-ben tovább emelkedik ez a szám. Utalt arra is, hogy a hírszolgáltatás, a helyi ügyek bemutatása mellett abban is komoly szerep hárul ezekre a televíziókra, hogy kulturális és szórakoztató programokat kínáljanak nézőiknek, köztük olyan alkotásokat is, amelyek szélesebb körben is ismertséget szereznek maguknak.

Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a helyi értékek be- és felmutatása, megőrzése mellett a folyamat kétirányúságára hívta fel a figyelmet, mondván, ezeknek a csatornáknak az is feladatuk, hogy az országot, a nemzetet, a világot érő változásokat bemutassák közönségüknek. Merthogy a világban zajló folyamatok sajátosságát éppen az a mediatizáltság, a pillanatnyi időben való leképeződés adja, amivel a televíziók foglalkoznak

A „hétköznapi hazaszeretetet erősítő” Városok-Falvak Szövetsége elnökeként felszólaló Halász János fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a tisztán kulturális, közösségi alapon szerveződő tömörülés sokszínű, különböző erőforrásokkal bíró településeket fog össze, legfontosabb erőforrásuknak pedig a nemzeti kultúrát tekintik. A helyi televíziók folyamatosan megújulnak, így „lesz következő harminc évük” – jövendölte.

Aranyosiné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója köszöntőjében azt mondta: az NMHH célja az, hogy a helyi televíziók is a műszaki-technikai fejlődés minden eszközének birtokában készítsenek kiváló minőségű és hiteles műsorokat. Egyben arra is emlékeztetett, hogy az NMHH mecenatúraprogramjának keretében alig egy évtized alatt mintegy 11 milliárd forinttal támogattak műsorszolgáltatókat.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a szintén a fővároson kívül működő intézményük értékalapú közösséget épít, miközben a helyi televíziók számára is érdekes közművelődési programokat kínál.

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a helyi televíziók Európában is egyedülálló magyarországi hálózata egy „minden változásra rezdülő pókhálót” alkot, ez pedig erőt és egységet sugároz. Feladatuk, hogy a jelen bemutatása mellett olyan módon segítsenek újra felfedezni a múlt elfeledett értékeit, hogy lehetőséget adjanak minden nemzedéknek azok újra gondolására, újra értelmezésére.

Az ünnepségen közel másfél tucatnyi díszoklevelet adtak át a HTOE több korábbi vezetőjének, illetve partnereik képviselőinek, utóbbiak között Aranyosiné Börcs Jankának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatójának, Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...