Hirdetés
Újabb művészek mutatkoznak be a Pesti Vármegyeházán PDF Nyomtatás
2017. október 03. kedd, 07:30

palettImmár harmadik állomásához ért a Pest Megyei Kormányhivatal által szervezett „Bemutatkoznak Járásaink tehetséges képzőművészei" című kortárs képzőművészeti kiállítássorozat. Tarnai Richárd kormánymegbízott az esemény megnyitóján azt mondta, hogy a megye rebellis hagyományait valamelyest követve szeretnék cáfolatát adni a mondásnak, mely szerint senki sem lehet próféta saját hazájában.

Noha a mondás szerint senki sem lehet próféta a maga hazájában, mi azt határoztuk el , hogy az itt élő művészeknek lehetőséget adunk, hogy megmutassák magukat és alkotásaikat – jelentette ki Pest Megye kormánymegbízottja. Ez már a harmadik alkalom, amikor lehetőséget adnak erre, ez alkalommal a Dabasi, Pilisvörösvári és Budakeszi járások településein élő művészek mutatkoztak be a Pesti Vármegyeházán.

Tarnai Richárd beszédében kitért a nézőpont fontosságára. Mint mondta, egy műalkotás esetében távolabbról nézve lehet észrevenni a hibát, de a kijavításához egészen közel kell menni hozzá. Hozzátette, hogy az életben is így van: néha meg kell állni, hátrébb kell lépni és távolabbról kell ránézni a dolgokra. Úgy könnyebben rájövünk, hogy mit rontottunk el. Azután pedig közel kell menni a problémához ‒ akár a másik emberhez, akár saját magunkhoz ‒, mert a hibát kijavítani csak egészen közelről lehet – mutatott rá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is nézzük a dolgokat. A festett templomablakok példáját említette, amelyeket kívülről gyakran csak semmitmondó szürke üvegeknek és azokat összetartó romos vasaknak látunk, de ha bemegyünk, és belülről nézzük meg, a beszűrődő fényben csodák tárulhatnak a szemünk elé.

„Ne csak felületesen nézzük az alkotásokat, hanem érdemes megállni és alaposabban szemügyre venni a műveket, mert csak akkor láthatjuk meg, hogy miről is szólnak valójában az alkotások” – tanácsolta a kormánymegbízott. Így van ez a hivatallal kapcsolatban is – vont párhuzamot, felhívva a figyelmet, hogy ne csak felületesen alkossanak véleményt a hivatalban dolgozó szakemberekről, akik első látásra lehet, hogy csak „aktákkal szaladgáló szürke egereknek” látszanak, de valójában ugyanolyan emberek mint az ügyfelek vagy a művészek..

Végezetül a művészeknek címezve úgy fogalmazott: „Önök tanítók, akik a műveiken keresztül tanítanak minket, olyas valamire, amit megfogalmazni nem tudunk, csak megköszönni.”

Az eseményen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is köszöntötte a kiállításmegnyitón megjelenteket. Azt mondta, hogy a régiek úgy tartották, hogy „a találkozás nyolcadik szentség”. Hangsúlyozta: a találkozás mindig valami új dolgot hoz létre, és egyre nagyobb szükség van arra, hogy találkozzunk, egymás kezét megfogjuk és párbeszédet folytassunk egymással és fontos, hogy ez minél több irányba meginduljon ‒ fogalmazott a szerzetes. Mint kiemelte, úgy látja, hogy itt is egy párbeszéd indult el, ahol a hivatal részéről megvan a fogadókészség, az alkotók pedig szívesen megmutatkoznak, bemutatják alkotásaikat.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...