Hirdetés
Repülőtér színvonalú vasútállomások kellenének PDF Nyomtatás
2017. április 12. szerda, 07:00

vasut1Milyen fejlesztések, korszerűsítések várhatók a jövőben, és egyáltalán ma, a 21. században milyen szolgáltatások várhatók el egy vasútállomáson?

Van, ahol ingyenes wifi szolgáltatás is elérhető, máshol a toalett is hiányzik. Az egyik épület frissen felújítva olyan, mint egy kis ékszerdoboz, máshol megállt az idő a '80-as években, kosz van és hullik a vakolat. Milyen fejlesztések, korszerűsítések várhatók a jövőben, és egyáltalán ma a 21. században milyen szolgáltatások várhatók el egy vasútállomáson? – erről beszéltek a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont vezető tanácsadója szerint ma már egy korszerű, utasokat kiszolgáló és szépségét is megtartó vasútállomásnak nagyjából úgy kellene kinéznie, mint egy repülőtérnek. Azt a letisztultságot és azokat a szolgáltatásokat kellene hozni. Jelenleg egyfajta reneszánszát éli a vasút, amit Magyarország sokáig nem követett, ám a mostani felújításokkal sikerülhet behozni a hátrányból. Hozzátette: nálunk egy komplett rendszernek az elavulása következett be, nagyon nehéz előrelépni.

Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője elmondta: körülbelül 7 ezer kilométernyi vasúthálózat tartozik hozzájuk, évente pedig 1,5 millió vonat közlekedik ezeken a vonalakon, ezen kívül cirka 1300 vasútállomást üzemeltetnek. Felhívta a figyelmet, hogy náluk a felújítások nem csak az épületre vonatkoznak, hanem a vágányokra és a peronokra is, ami pedig magában foglalja az akadálymentesítést és az utastájékoztatási rendszer modernizálását is.

Mivel a vasútállomások is egyre inkább közösségi terekké alakulnak, ezért arra törekednek, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, ha esetleg valamilyen fontos elintéznivalójuk akadna. Ebben segít a kormányablakokkal való együttműködés. Emellett ma már a hozzáférés az internethez is nélkülözhetetlen, ennek részeként már 800 vasúti kocsiban lehet csatlakozni a világhálóra.

Kövesdi Szilárd, a GSYEV vezérigazgatója kifejtette: Magyarországon 409 kilométernyi hálózatot működtetnek, 80-100 kilométernyit pedig Ausztriában, valamint ötven állomást üzemeltetnek. Elmondta: 2000 óta folyamatosan fejlesztenek, azóta a vonalak hossza és az állomások száma is megduplázódott. Az osztrák határhoz közeledve az állomások színvonalai a szomszédos országét tükrözik az épület kinézetét, az utastájékoztatást és az egyéb szolgáltatások tekintve is.

A vezérigazgató hozzátette: a GYSEV a teljes hálózatán megújította a peronokat és végrehajtotta azok akadálymentesítését. Nagy hangsúlyt fektetnek az utazási információk kézbesítésére is, most már valamennyi állomásukon vizuális tájékoztatás van.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...