Hirdetés
Több mint száz pályázatot nyújtottak be praxisvásárlásra PDF Nyomtatás
2016. november 21. hétfő, 08:00

img style="margin: 5px 5px 5px 10px; float: right;" src="/images/stories/hirek/orvos01.jpg" alt="orvos01" width="135" height="90" />Az idei évre meghirdetett letelepedési és praxisvásárlási pályázatokra 112 pályázatot nyújtottak be az október 15-i határidőig. A kérelmeket legkésőbb a benyújtást követő 60 napon belül bírálják el, míg a támogatásokat egy összegben, december 20-ig fizetik ki.

A letelepedési és praxisvásárlási pályázatokra idén 112 kérelmet nyújtottak be – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága. (Ez nagyjából a harmada annak, amennyi háziorvosi praxis jelenleg tartósan, legalább 180 napja betöltetlen az országban – a szerk.) 

Az idén is olyan orvosok pályázhattak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kellett haladni az ezret, illetve gyermekszolgálat esetén az ötszázat. 

Az elnyerhető támogatási összeg nettó 6-10 millió forint között alakult. A tavalyi évhez hasonlóan idén is  500 millió forint áll rendelkezésre  a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére. Emellett a kormány az idén is 250 millió forintot biztosít praxisjogvásárlási program keretében azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot szeretnének venni.

A pályázat elbírálása során továbbra is előnyt élveznek azok a háziorvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. A 250 millió forintos keretösszegből az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum négymillió forint lehet. A nyertes pályázóknak mindkét pályázat esetében vállalniuk kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban legalább 4 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek.

Az először 2014-ben meghirdetett háziorvosi letelepedési pályázat keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül két év alatt összesen 703 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 63, korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni. A praxisjogvásárlási támogatásra összesen 181 millió forintot fordítottak, ennek köszönhetően 39 praxis talált gazdára.

Az "Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégia egyik kiemelt eleme az alapellátás megerősítése, hiszen az egészségügyi rendszer fenntarthatósága elképzelhetetlen stabil alapellátás nélkül. Éppen ezért a kormány 2009-hez képest 2016-ban már 50 százalékkal több pénzt biztosított ennek a területnek a támogatására - emlékeztetett az egészségügyért felelős államtitkárság.

(kamaraonline.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...