Hirdetés


Az Önkormányzati Klubról - Rólunk


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. ápr. 13., kedd, Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Negyvenmilliós bírság közbeszerzési kartell miatt PDF Nyomtatás
2015. január 15. csütörtök, 08:00

utepites01Két közbeszerzés keretében a nyertes pályázatról egyeztetett a OTYS Úttechnika Kft., az Út-Garantor Kft. és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.. A három cég együttesen 43,6 millió forintos büntetést kapott a jogsértésért - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint a Nagylóc Község Önkormányzata által 2012. június 25-én kiírt "Vízkárokhoz kapcsolódó településfejlesztés Nagylócon" útépítési projektben az Út-Garantor és a Kristály-Vár ajánlatát az OTYS készítette, amit később benyújtottak a vállalatok és megegyeztek, nem tesznek valódi versenyzői ajánlatot.

A Szécsényfelfalu Község Önkormányzata által 2012. április 23-án "Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" elnevezéssel kiírt pályázat esetében pedig az OTYS az Út-Garantor tendernyertességének elősegítése érdekében fedőajánlatot nyújtott be, így összehangoltan befolyásolták a közbeszerzési eljárás végeredményét - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.

A közlemény szerint az Út-Garantor és az OTYS egyformán 18,65 millió forintos, míg a Kristály-Vár 6,26 millió forintos bírságot kapott. A versenyhivatal a kiszabott bírság alapösszegéül a nyertes ajánlat összegének háromszorosát vette figyelembe, értékelve a súlyosbító és enyhítő körülményeket.

A Gazdasági Versenyhivatal továbbá azt is szem előtt tartotta, hogy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó piacfelosztás minősül az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek, ahol nemcsak a kiíró érdekei, hanem a társadalmi érdekek is súlyosan sérültek

A Kristály-Vár Kft. és az OTYS Kft. az MTI megkeresésére nem kívántak reagálni, a harmadik cég későbbre ígért tájékoztatást.

Ossza meg a bejegyzést