Hirdetés
Nemzeti közműszolgáltatás: két működő modell ötvözete PDF Nyomtatás
2015. október 22. csütörtök, 07:00

nemeth laszlone01Minden ország arra törekszik, hogy az állam működőképességét garantáló, úgynevezett kritikus infrastruktúrákat és közösségi vagyonelemeket egy kézben tartsa és biztonságban tudja – mondta a Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára.

Az orosz-ukrán konfliktus, a görög válság, a migrációs helyzet, Kína gazdaságának lassulása, a nemzetközi terrorizmus veszélye és az egyre szaporodó természeti katasztrófák mind-mind olyan tényezők, amelyek szükségessé teszik, hogy a kritikus infrastruktúrák ellenőrzésére, így az energiatermelés, energiaszállítás és -elosztás képességeire is befolyást gyakoroljon az állam – sorolta előadásában Németh Lászlóné államtitkár az Állami Számvevőszéknek a többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaságok közfeladat-ellátásáról szóló szakmai konferenciáján.

A kormányváltást követően, több lépcsőben átlagosan 25 százalékkal csökkentek a rezsidíjak – mondta Németh Lászlóné. Míg 2010-ben olyan ország voltunk, ahol az egyik legdrágább volt a lakossági energia díja, addig egy ciklus alatt elérte Magyarország, hogy nominálisan a gázdíj és az áramdíj az egyik legalacsonyabb lett Európában – emelte ki. De nemcsak az energia árát akarták csökkenteni, hanem egy új szemléletmódot akar meghonosítani a kormány a szolgáltatások területén, ami összefüggésben áll a jó állam koncepció érvényesülésével – folytatta. Ha az állam mint közszolgáltató megbízható, akkor az állampolgár magában az államban is jobban meg tud bízni. Így a nemzeti közműszolgáltató közbizalmat is épít, és közelebb hozza az állampolgárt az államhoz.

Ez után emlékeztetett arra, hogy az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) a gázüzletágban április 1-jén kezdte meg a működését, és további ágazatokban zajlik a szolgáltatás előkészítése. Elmondta: a nemzeti közműszolgáltatás lényege a széttartó, egymással versengő, eltérő színvonalú közműtevékenységek összehangolása, integrációja, amely működési és költséghatékonyságot egyszerre jelent, egyúttal megteremti a további rezsicsökkentés lehetőségét. Szavai szerint ez egy sajátos magyar modell, két nemzetközileg ismert koncepciót ötvöz. Az egyik a Franciaországban működő, országos szintű ágazati szolgáltatók modellje, illetve a Németországban jellemző úgynevezett „Stadtwerke-modell”, amelyben helyi szinten egy önkormányzati tulajdonú holdingba integrálják a közműszolgáltatások szinte teljes spektrumát.

A Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó (KAF) szerepét ismertetve az előadó kiemelte: a KAF napi szintű, pontos adatcserével gyűjt majd megbízható, az elosztótársaságoktól származó műszaki és forgalmi adatokat. Ezáltal a jelenleginél költséghatékonyabb és átláthatóbb energiaellátó-rendszer kiépítésére nyílik lehetőség.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...