Hirdetés
Energiahatékonyság: minden eddiginél több támogatás PDF Nyomtatás
2015. április 16. csütörtök, 07:00

glattfelder bela01Évente több támogatás jut majd az energiahatékonyságra, mint az előző hét évben összesen, mivel a megújuló energia alkalmazása csaknem minden operatív programban megjelenik - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Construma 2015 építőipari szakkiállítás szakmai konferenciáján.

Az építésügy aktuális kérdései címmel az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szervezte a konferenciát, ahol az államtitkár kiemelte: a magyar építőipar egyik legnagyobb kihívása az épületek felújítása lesz, mivel az uniós energiahatékonysági irányelv évente 1,5 százalékos javítást ír elő a tagállamoknak. Az irányelv rendelkezéseinek megsértése miatt kötelességszegési eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben, ami alól ki fog kerülni az ország, mert az irányelv rendelkezéseinek átültetését végrehajtják – közölte Glattfelder.

Számítás szerint az épületek energiafogyasztásának csökkentése (hőszigetelés, nyílászárócsere) 40 ezer új munkaerő alkalmazását igényli az ágazatban, a munkaerőnek országszerte helyben kell rendelkezésre állnia, ami rendkívül nagy feladat. A felújítások költsége 1760 milliárd forint, 700 ezer lakást és 2400 középületet érint 2020-ig. Ez éves szinten mintegy 80 milliárd forint támogatást igényel, ami részben hazai, részben uniós forrás – mondta az államtitkár, és még bejelentette: az uniós források épületenergetikai célokra a lakosság számára is elérhetők lesznek, azaz nem csak középületek, vagy vállalkozások pályázhatnak. A támogatás azonban visszatérítendő, kedvezményes kamatozású hitel formájában kínálják. Úgy vélte, ez erős versenyt fog generálni az ágazatban.

Szólt arról is, hogy dolgoznak egy államilag támogatott bérlakás-építési programon, amelynek az önkormányzatok és a cégek lehetnek majd a megrendelői, a kedvezményezettjei pedig az ország legnagyobb ipari térségeiben dolgozók. Jelezte, hogy az ágazati engedélyezési eljárások egyszerűsítésén és gyorsításán is változtatni fognak, erre egy január végi kormányhatározat kötelezi az illetékes tárcát.

Az új uniós pályázatok kiírása a monitoring bizottsági ülések után, várhatóan április 22. után kezdődhet meg. A megújuló energia alkalmazása és az energiahatékonyság csaknem minden operatív programban megjelenik – válaszolta egy kérdésre az államtitkár. Példaként említette, hogy a GINOP-ban 65 milliárd forint vissza nem térítendő és 130 milliárd forint visszatérítendő támogatás áll rendelkezésre, miközben ugyanez az előző hétéves ciklusban nem érte el a 100 milliárd forintot, a következő hét évben viszont meg fogja haladni a 800 milliárdot. Évente több támogatás jut majd az energiahatékonyságra, mint az előző hét évben összesen, ami ugrásszerű növekedést jelent.

Az ÉVOSZ alelnöke, Koji László is felszólalt a tanácskozáson, és elmondta: hétéves mélyrepülés után pozitív fejlemények indultak el az építőiparban. Hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint az ágazat teljesítménye februárban 5,1 százalékkal nőtt, a növekedés tart, de az üteme lassult. Az ÉVOSZ szerint az ágazat meg tudja ismételni a 2014-es teljesítményét. Ennek feltételei közé sorolta Koji, hogy az állami megrendelések ne csökkenjenek, az uniós pályázatokat mihamarabb hirdessék meg, és a lakosság is megjelenjen megrendelőként.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...