Hirdetés
Káoszt hozhat az új építési szabályozás PDF Nyomtatás
2015. december 18. péntek, 09:30

epitkKáoszt és félbemaradt építkezések sorát eredményezheti a bürokráciacsökkentés keretében átalakuló szabályozás, mely szerint 300 négyzetméter alapterületig egyszerű bejelentéssel megindítható az építkezés építési engedélyezés nélkül - mondta a napi.hu-nak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László.

A bürokráciacsökkentés és az építkezések felpörgetése érdekében elfogadott jogszabály értelmében a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépület építéséhez nem kell az első fokú építési hatósághoz fordulni építési engedélyért, elegendő lesz az egyszerű bejelentési kötelezettség az építésügyi hatóságnak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt is bejelentette, jövőre megvizsgálják,  milyen feltételekkel lehet ezt a könnyítést a társasházépítésekre is kiterjeszteni.

A jogszabály értelmében a kivitelezést csakis az érvényes építési szabályok betartásával lehet megvalósítani, amit az építési hatóság ellenőrizhet is.

Ha az új szabályozást a kormány a jelenlegi keretek közé kívánja illeszteni, az káoszhoz, befejezetlen építkezésekhez és perek sokaságához vezet - kommentálta lapunknak a bejelentést Koji László, az ÉVOSZ elnöke.  Az építési engedélyezés helyetti bejelentési kötelezettség a jelenleginél sokkal nagyobb felelősséget ró a tervezőkre és a kivitelezőkre, anélkül az előzetes kontroll nélkül kell dolgozniuk, amit eddig az elsődleges építési hatóság átláthatóan gyakorolt. Kérdés, hogy milyen ezzel egyenértékű elem jelenik meg a részletszabályozásban - vetette fel Koji.

Ma Magyarországon a helyi és a területfejlesztési szabályozások és az építési törvény sokszínűsége miatt nem lehet elvárni a tervezőktől, kivitelezőktől, hogy előzetes ellenőrzés nélkül mindnek, hiba nélkül megfeleljenek. Utólagos felülvizsgálatnál pedig egy már folyamatban lévő építkezést ellenőriznek, ami annak félbemaradásával, perek indításának rizikójával, komoly veszteségekkel jár - figyelmeztet Koji.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja a polgármester településképi véleményezési lehetőségének megszüntetését, miután ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

Az ÉVOSZ elnöke azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy az építkezés közvetlen környezetében lévők véleményezési, fellebbezési joga ne maradjon meg, ám kérdés, hogy erre hogyan lesz mód az egyszerű bejelentésnél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...