Hirdetés
Polgármesteri fizetések - mi lesz a döntés? PDF Nyomtatás
2015. december 04. péntek, 10:30

parlament01Olyan döntés születhet a parlamentben a kistelepülések polgármestereinek fizetéséről, amely szembe állíthatja a kormánypárti frakciót Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ráadásul világossá válhat, hogy a problémát az ellenzék javaslatának elfogadásával, Orbán ellenére sikerült megoldani – írja a napi.hu.

Az előző Fidesz-kormány az "olcsóbb" állam jelszavával 2014 őszétől csökkentette a kistelepülések polgármestereinek fizetését. Az indok az volt, hogy sok önkormányzati feladat az államhoz került, ezért kevesebb lett a helyi vezetők munkája. A lefaragás azonban olyan durvára sikerült - van ahol elérte az 57 százalékot -, hogy az érintett polgármesterek egy része nagyon rossz anyagi helyzetbe került - kezdi helyzetelemzését a Policy Agenda kutatóintézet.

A rossz döntés nagyjából 2100 települést érint. Az 500 fő alatti települések első emberei a korábbi havi bruttó 270-347 ezer forint helyett kevesebb mint 150 ezer forintra számíthatnak. Az 500-1000 fő közöttiek esetén az előbbi sávból kicsit bruttó 300 ezer alá vitték le a fizetést, az 1000 és 1500 közöttiek esetén pedig 328-425 ezerről szintén kissé 300 ezer alá esett a bér.

Lázadó frakció?

A tarthatatlan helyzetet látva az önkormányzati választások után az LMP felvetette a parlamentben, hogy rendezni kellene a helyzetet, ám Orbán Viktor miniszterelnök kategorikusan visszautasította ezt a lehetőséget. Arra hivatkozott, hogy ha a választások után felemelnék a kistelepülések polgármestereinek fizetését, az kiváltaná azt a gyanút, hogy előre jól megfontolt szándékkal átverték a választókat. Ezért a kormány nem fogja támogatni azt az indítványt, amely meg akarja változtatni a 2012 decemberében elfogadott rendszert, ideértve annak bérezési fejezetét is.

Ugyanakkor a Fidesz frakción belül is elégedetlenséget szül a kialakult helyzet. A 2010 után bevezetett új önkormányzati szabályozásnak sok a "gyermekbetegsége". Például miközben megnyirbálták az önkormányzatok lehetőségeit, a szociális rendszer módosításával még több olyan felelősséget kaptak a nyakukba, amelynek pénz híján nem tudnak megfelelni. Emellett a közmunka szabályozásával sok konfliktust telepítettek a települési vezetőkre, ami komoly elégedetlenséget szült a körükben a kormánnyal szemben.

A Policy Agenda szakértői részen erre vezetik vissza, hogy például a tapolcai időközi választásokon a falvakban sem tudta megállítani a kormánypárt a Jobbik előretörését.

Megoldási javaslatok

A helyzetre adott első megoldási javaslat az önkormányzati törvény módosításával lehetővé tenné, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a közmunka szervezéséért, "a közfoglalkoztatottak számához igazodva" plusz pénzt kapjanak. Az elképzelés elfogadásához a szavazáson a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kellene - a javaslatról azonban június óta nem szavaztak.

Bár a kormánypárt nem vetette el ezt a lehetőséget, az ellenzék számára elfogadhatatlan, hiszen megszavazása esetén 2100 polgármester fizetése a kormánypárttól függene. A közfoglalkoztatottak számát ugyanis a kormány, illetve hivatali szabják meg. Ha viszont az ellenzéki képviselők egy szavazáson nem támogatnák a javaslatot, akkor a Fidesz rájuk mutogathatna, mondván: volt megoldási lehetőség, de hiányzott az elfogadásához szükséges kétharmados többség.

Szintén a kormánypártok oldaláról érkezett az az alternatív megoldási lehetőség, amely szerint lehet emelni az 1500 fő alatti települések vezetőinek fizetését, de csak a helyi bevételekből. Ez lehetetlen helyzetbe hozná a polgármestereket, hiszen ugyanabból a pénzből kaphatnának fizetésemelést, amelyből a szociális segélyeket is fizetik. Az ellenzéki képviselők erre olyan beadványokkal reagáltak, amelyek az állami költségvetésből fedezné a polgármesterek fizetésemelését.

Csapdában a kormánypártok

Így a Policy Agenda szerint most a kormánypártok kerültek csapdába, mivel két olyan lehetőség van az asztalon, amelyek egyike sem jó megoldás az ő nézőpontjukból:

1. Az eredeti javaslatot próbálnák elfogadtatni, amelyhez valószínűleg nem lenne meg a kétharmad. Ekkor azt mondhatnák, hogy rajtuk nem múlott, az ellenzék feküdt keresztbe a megoldásnak. A kistelepülések vezetői azonban látnák, hogy a kormánypárti szándék érvényesülése rosszabb helyzetet teremtett volna a jelenlegi állapotnál.

2. A kétharmados többség elérése érdekében megteremthetnék a kompromisszumot a kormánypárti frakción belül és az ellenzékkel is. Így lehetne emelés, de ezt a költségvetés fizetné. Ezzel a megoldással azonban kénytelen-kelletlen homlok egyenest szembe mennének azzal, amit saját miniszterelnökük mondott egy évvel ezelőtt, azaz félresöpörnék a fizetéseket csökkentő korábbi törvényt. Ráadásul nem kerülhetnék el azt a látszatot, hogy az ellenzék kényszerítette ki a jó megoldást.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...