Hirdetés
Kedvező foglalkoztatási adatok, jelentős hatású közmunkaprogram PDF Nyomtatás
2015. január 13. kedd, 08:00

kozfoglalkoztatas01Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt - hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat.

A foglalkoztatottak száma tavaly szeptember-novemberben 4 millió 155 ezer volt, a munkában állók száma 188 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezerrel 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly szeptember eleje és november vége között éves összevetésben lényegesen, 2 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor az augusztus-októberben mért 7,1 százalékos rátához képest minimálisan emelkedett. Hozzátette, hogy 2013 végén ez nem történt meg, akkor ugyanis a kormány a közmunkaprogram bővítésével ellensúlyozta ezt a hatást. Az adatok szerinte abból a szempontból kedvezőek, hogy a foglalkoztatás nőtt, ahogy az aktivitási ráta is javult. Az elemző a téli időszakban érvényesülő szezonális hatás miatt arra számít, hogy 2015 elején növekedhet a munkanélküliség, 1-2 tized százalékponttal, ugyanakkor ezt befolyásolhatja a közmunkaprogram alakulása.

Balatoni András, az ING vezető elemzője kiemelte: a közmunkaprogram bővítésével tovább csökken ugyan a munkanélküliség, de az elsődleges munkaerőpiacon emelkedik a munkaerő-kereslet, ezért el kellene kezdeni a közmunkaprogram fokozatos kivezetését. A gazdaság dinamikája növeli a foglalkoztatást, a magánszektorban nő majd a munkaerő iránti kereslet a következő egy évben; úgy kellene csökkenteni a közfoglalkoztatási programot, ahogy az elsődleges munkaerőpiac emelkedik - fogalmazott szakember. Véleménye szerint nem érdemes a közmunkaprogramokkal 7 százalék alá vinni a munkanélküliséget, mert ez a struktúra nem hatékony, kedvezőtlen a hosszú távú növekedés szempontjából.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében szintén kiemelte, hogy havi összevetésben emelkedett a munkanélküliségi ráta, a mutató növekedésére utoljára 2013 elején volt példa. Az elemző szerint is meghatározó szerepe van a közmunkaprogramnak. A program folyamatos bővítése elfedte a szezonális hatásokat az elmúlt években, így a mostani enyhe emelkedés az első jele lehet annak, hogy a közmunkások száma a tavaly áprilisi 212 ezernél alacsonyabb szinten fog hosszú távon stabilizálódni - közölte. Ő úgy látja, hogy ha a közmunkaprogram keretein belül foglalkoztatottak létszáma nem csökken tovább, a 2014-es év végére akár 7 százalék alatt is lehet a munkanélküliségi mutató értéke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagálásában kiemelte, hogy tovább folytatódtak a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, már több mint egy éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, döntően a versenyszféra bővülésének köszönhetően. A férfiak és a nők körében egyaránt jelentősen javultak a mutatók. A tárca közölte, hogy a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak kiemelkedő szerepe van a folyamatosan javuló munkaerő-piaci statisztikákban. A kedvező foglalkoztatási adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek eredményeként elősegítik a gazdaság bővülését is - olvasható az NGM közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...