Hirdetés
Növekvő feszültségeket szülhet az önkormányzati rendszer átalakítása PDF Nyomtatás
2012. június 28. csütörtök, 06:00

 

agenda13A jövő évi költségvetés egyik neuralgikus pontja az önkormányzati rendszer és a szociális ellátások kérdése. Miközben a kormány alapvetően újratervezi az egész önkormányzati rendszer finanszírozását, egyúttal politikai aknákat helyez el az önkormányzatoknál – szögezi le elemzésében a Policy Agenda.

A szociális segélyezés eddig azzal a megkötéssel működött, hogy jogszabályokkal meghatározták, hogy mire költhetik a pénzt a települések. Ennek az volt a célja, hogy nagyjából egyenlő feltételek érvényesüljenek az ország különböző településein. Az önkormányzati rendszer átalakításával a kormány most lehetőséget lát arra, hogy újratervezze a szociális ellátások rendszerét is.

A települések idén több jogcímen is kaptak a központi költségvetésből szociális kiadásokra pénzt. Az egyik ilyen forrásból 2012-ben 190,2 milliárd forintot használhatnak fel a segélyek fedezetére. A felhasználható konkrét összeg településenként eltérő, mert részben a lakosságszámtól és a korábbi évben kifizetett segélyek összegétől függ.

A költségvetési tervezet szerint a szociális kiadások összegét jövőre 156 milliárd forintban állapítják meg, egy 19 milliárd forintos részt átvisznek a jövőre létesülő járásokhoz, ezen kívül 15 milliárd forinttal többet adnak a természetben nyújtott szociális ellátásokhoz. Az úgynevezett alapszolgáltatásokra a költségvetés idén összesen 39,2 milliárd forintot adott az önkormányzatoknak, jövőre a pénzbeli ellátások terhére ezt az összeget megnövelték 63,9 milliárd forintra.

Az átalakítás szociális katasztrófát idézhet elő egy-egy településen. Eddig az állam megkövetelte, hogy a „pénzéért” cserébe azt is megmondhassa, hogy adott önkormányzat milyen szolgáltatásokat nyújt az ott élőknek – írják az elemzők. A jövőben ez annyiban változik – legalábbis a tervekből ez olvasható ki -, hogy a település szabadon dönt arról, mire költi a kapott pénzt. Amennyiben pénzügyi szempontok szerint gondolkodik az önkormányzat, akkor a látványos, és sok embernek segítséget nyújtó szolgáltatásokra költi a pénzét. Egyes valóban rászoruló rétegek számára nem lesz biztosított az eddigi szolgáltatás.

A változtatás indirekt módon csökkenti a közmunkapénzeket. A közfoglalkoztatás önkormányzati önrészének részbeni forrása a szociális célra adott költségvetési pénzekben van. Ha a települések vezetői még ezt a csökkentett összeget is átcsoportosítják természetbeni ellátásokra, többen közmunka nélkül maradhatnak, ez tovább élezi a településen meglévő feszültségeket, könnyen olyan éhséglázadásokhoz vezethet az új mechanizmus, amely Borsodban már valósággá is vált (Rakaca).

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
-10 #3 Tímár Mihály 2012-06-29 00:12
Jellemző ránk ez a pesszimizmus. Az átalakításra szükség volt, a kompromisszumok eddig mindig kiüresítették a reform-próbálko zásokat, most igazi változások jönnek. Ha összefogunk sikerülhet.
Idézet
 
 
+3 #2 Várjuk mi lesz 2012-06-28 20:24
Ez a változás mindenkit érint majd,akár jól akár rosszul,ez eldöntheti a 2014-es választásokat is,mert addigra fog kiforrni az új rendszer.Én kíváncsian várom.
Idézet
 
 
+5 #1 Jelige 2012-06-28 07:48
A bajok növekedésének költségvetése leginkább az önkormányzatoka t sújtja. A szabad felhasználású adóbevételek drasztikusan csökkennek, marad az intézményfennta rtás saját zsebből, a településüzemel tetésre is kevesebb jut. Apokaliptikus a közeljövő. A közszolgáltatás ok színvonala drasztikusan csökkenni fog, a foglalkoztatott ság egyetlen sztárszereplője , a közmunka járulékos költségei finanszírozhata tlanná válnak, így szépen lassan visszaesik, majd kvázi elhal. A nagyhiteleket csak állami segítséggel tudják az érintettek törleszteni, de ez elviszi az ágazatra még fordítható maradványpénzek et, a kicsik a kishitelek miatt sorra bedőlnek. Az iskolákkal folyamatos lesz az ütközés, az átadás-átvétel káoszt fog okozni, a járási hivatalok az ellentétek miatt önállósodnak, és nélkülözve az évtizedes tapasztalatot, szakértelmet az átkos állami szinvonalú szolgáltatásait fogják nyújtani. A polgármesterek fejlesztések helyett plusz pénzekért fognak könyörögni a központban, de csak a leghűségesebbek kapnak. Politikailag sem érthető ez a konzszenzus és szakmai megalapozottság nélküli beavatkozás. Miután a helyzet az átállás első időszakában folyamatosan romlik, a legnagyobb elégedetélenség éppen a választás időszakára fog kulminálni. Kérdés, mennyire ellensúlyozhatj a ezt a lagymatag jövő évi növekedés (már ha lesz), és az utolsó pillanatra hagyott EU pályázati pénz kiszórása.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...