Hirdetés
A támogatás-felhasználás elszámolását ellenőrizte az ÁSZ PDF Nyomtatás
2012. május 04. péntek, 07:00

 

allami_szamvevoszekAz Állami Számvevőszék elvégezte a helyi önkormányzatokat megillető támogatások és hozzájárulások igénylése és elszámolása kincstári felülvizsgálati rendszerének, valamint a helyi önkormányzatokat a 2010. évben megillető normatív hozzájárulások elszámolásának ellenőrzését. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a Kincstár eredményesen látta-e el az állami támogatások és hozzájárulások igénylése és elszámolása helyszíni felülvizsgálatát 2008-2010 között, illetve az ellenőrzött önkormányzatok a jogszabályoknak megfelelően igényelték és számolták-e el a 2010. évi normatív hozzájárulásokat. 

Az elszámolások felülvizsgálatának eredményessége megítélése érdekében ellenőrzést végeztek a Kincstár központjánál és 11 megyei államháztartási irodánál. A helyi önkormányzatokat a 2010. évben megillető normatív hozzájárulások elszámolását 47 – ezen belül hét városi és 40 községi – önkormányzatnál valamennyi jogcímre kiterjedően ellenőrizték. Az ellenőrzött 47 helyi önkormányzat közül 45-nél a Kincstár 2008-2010 között végzett helyszíni felülvizsgálatot.

A Kincstár helyszíni felülvizsgálati rendszere eredményessége értékelésére az ÁSZ által az ellenőrzési programban meghatározott kilenc kritérium közül három teljesült, három részben megvalósult, három pedig nem teljesült – írja jelentésében az Állami Számvevőszék.

Megvalósult, hogy a stratégiai ellenőrzési tervekben, az éves munkatervekben, az eljárásrendekben, a segédletekben meghatározták az ellenőrzési célkitűzéseket, kiépítették és működtették a belső kontrollokat, továbbá az állami támogatások és hozzájárulások elszámolásával kapcsolatban feltártak jogtalan igénybevételt és elszámolást, illetve jogos elmaradt elszámolást.

Részben teljesültek a felülvizsgálatok végrehajtásához szükséges szabályok megalkotására, az egységes szempontrendszer alapján történő ellenőrzésre, valamint a személyi feltételek biztosítására vonatkozó kritériumok. A szabályozások részbeni hiánya, egyes szabályozások év végi kibocsátása nem szolgálta az országosan egységes gyakorlat kialakítását, ami többletmunkát, párhuzamos munkavégzést okozott az államháztartási irodáknak. A rendelkezésre álló humán erőforrás az ellenőrzésbe vont 11 államháztartási iroda közül egynél, a Budapesti és Pest Megyei Igazgatóságnál nem biztosította az Áht-ban előírt mértékű feladatellátást.

Nem teljesítették az Áht-ban – az ellenőrizendő önkormányzatok és jogcímek számára, valamint a jogcímek kiválasztásának módjára – meghatározott követelményeket. A célok teljesítésének mérésére alkalmas mutatókat nem alakították ki, emiatt az államháztartási irodák munkavégzése – a célok teljesítése tekintetében – nem hasonlítható össze. A Kincstár által a 2008-2010. években helyszíni felülvizsgálatba vont önkormányzatoknál a megállapított eltérések abszolút értéke és a hibás jogcímek aránya – részben az ellenőrzött jogcímek száma csökkenéséből adódóan – fokozatosan mérséklődött. Emelkedett viszont azon önkormányzatok száma és aránya, amelyeknél az éves elszámolások helyszíni felülvizsgálata során a Kincstár eltérést tárt fel.

A 2010. évi normatív hozzájárulások elszámolásának ellenőrzésébe bevont 47 önkormányzat közül hét elszámolása volt hibátlan, 16-nál befizetési kötelezettséget állapított meg a vizsgálat, 24-nél pedig pótlólagos támogatásra jogosultságot tárt fel. Az elszámolások 62%-át (29 önkormányzat) ítélték megbízhatónak, 38% nem volt megalapozott és megbízható, mivel az elszámolásának hibaaránya összességében meghaladta a 2%-os hibahatárt, illetve a jogcímenként számított eltérés egy jogcím esetében 5%-ot meghaladó mértékű volt. Az elszámolási hibákat a jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása, figyelmetlenség okozta, melyhez hozzájárult az elszámolások bonyolultsága is.

Az Állami Számvevőszék jelentése a vizsgálatról itt olvasható >>

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...