Hirdetés
Ötszáztízezer forint fölött az átlagbér PDF Nyomtatás
2023. január 09. hétfő, 07:00

szamologepA Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó bérek is 18,4 százalékkal nőttek az előző évhez képest – közölte az MTI-vel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022 októberében is tovább nőttek a bérek, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére októberben 510.500 forintot tett ki. Így 2010-hez képest már több mint két és félszeresére emelkedett az átlagkereset. Habár a szankciós infláció hatása jelentős, 2022 első tíz hónapjában, azaz a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is nőttek a reálbérek az előző évhez képest, összességében 4,3 százalékkal. Ez is rámutat arra, hogy a korábbiakhoz hasonló, dinamikus reálbéremelkedéshez békére van szükség, és meg kell szüntetni a káros szankciókat – véli a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány addig is mindent megtesz a szankciók ellensúlyozása, a vállalkozások talpon maradása és megerősödése, valamint a bérek töretlen növekedése érdekében – folytatta Nagy Márton, jelezve, hogy már több mint kétezermilliárd forintos védvonalat hoztak létre többek közt a rendkívül kedvező hitelek biztosításával és a kamatstop kiterjesztésével.

Emellett megegyezés született a minimálbérről is, ami a legalacsonyabb bérek emelkedéséhez járul hozzá; a partnerekkel történt megállapodás szerint idén 16 százalékkal, 232 ezer forintra emelkedik a minimálbér, illetve 14 százalékkal, 296.400 forintra a garantált bérminimum összege. A miniszter szerint ez közvetlen és közvetett módon 1,5-2 millió munkavállaló bérének növekedéséhez járul hozzá.

A KSH vonatkozó közleménye szerint az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly végrehajtott emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá. A reálkereset 2,2 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző évhez mért 21,1 százalékos növekedése mellett, míg az év első tíz hónapjában 4,3 százalékkal nőtt, a fogyasztói árak 12,7 százalékos növekedését figyelembe véve.

A KSH a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – bruttó átlagkeresetet 486.400 forintra becsülte. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 335.400, a kedvezményeket is figyelembe véve 347.500 forintot tett ki az első tíz hónapban. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,6 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 18,3 százalékkal nőtt tíz hónap alatt az előző évi azonos időszakhoz képest. A bővülést a KSH szerint elsősorban az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a 2022-ben végrehajtott minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés magyarázza.

A bruttó átlagkereset január-októberben a pénzügyi, biztosítási ágazatban volt a legmagasabb (844.100 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (316.700 forint). A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 552.500, a nők esetében 457.700 forint volt, ez a férfiaknál 18,1, a nőknél 16,6 százalékos növekedés egy év alatt.

A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 468.500, a költségvetésben 445.500, a nonprofit szektorban 493.800 forintot ért el, ez 14,3, 16,2, illetve 28,5 százalékos emelkedés az előző évhez viszonyítva. A hivatal magyarázata szerint a nonprofit szektor átlagot meghaladó kereset-növekedéséhez hozzájárult, hogy 2021. augusztus elejétől számos oktatási intézmény a költségvetési szektorból ebbe a szektorba került.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 38.650.- 2023-01-10 15:50
Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!!
Idézet
 
 
+3 #1 Vidéki 2023-01-10 10:45
Mese a köbön!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...