Hirdetés
PM - októberi többlet az államháztartási bevételeknél PDF Nyomtatás
2022. november 24. csütörtök, 09:00

szamol3Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere októberben is többlettel zárt, 101,3 milliárd forint lett az aktívum a szeptemberi 181 milliárd forint után - erősítette meg tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Tavaly októberben 630,1 milliárd forintos deficittel zárt a központi alrendszer, az idei aktívum viszont az elmúlt 20 év harmadik legnagyobb október havi többlete. A múlt hónapban az általános forgalmi adó bevételek 26,1, a személyi jövedelemadó bevételek 17,4 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 2590,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az éves előirányzat 82,2 százaléka. Ezen belül a központi költségvetés 2683,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 195,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 289,2 milliárd forintos többletet értek el. Tavaly október végéig 2922,2 milliárd forint volt a deficit, ebből a központi költségvetés 2704,4 milliárd, a társadalombiztosítási alapok 265,1 milliárd hiányt, az állami pénzalapok 47,3 milliárd forint aktívumot mutattak.

A központi alrendszer október végi bevételei az előző év azonos időszakához képest 4451,3 milliárd forinttal, 22,3 százalékkal nagyobbak voltak az előző évinél. A kiadások 4119,6 milliárd forinttal, 18 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Október végéig az általános forgalmi adóból 5765,1 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 1318,6 milliárd forinttal, 29,7 százalékkal haladta meg. A személyi jövedelemadó bevétel az év tíz hónapjában 2178,3 milliárd forint volt, 188,3 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, amit továbbra is a gyermeket nevelő szülők részére történt egyszeri adóvisszatérítés hatásával magyaráz a Pénzügyminisztérium.

Az uniós programok bevételei mérlegsoron október végéig 968,6 milliárd forint jelent meg, ami a 2363,3 milliárd forint törvényi előirányzat 41,0 százalékának felel meg. Ezzel szemben 2469,6 milliárd forint kifizetése történt meg, ami a 3001,2 milliárd forintos előirányzat 82,3 százalékának teljesítését jelenti.

A lakástámogatásokra fordított kiadások összege október végéig 499,3 milliárd forint volt, 218,8 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál.

Október végéig a nyugdíjkiadások 3862,3 milliárd forintban teljesültek, ami 597,3 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakának kiadásait.

A gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás október végéig 1798,0 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1485,8 milliárd forint összegű kiadással szemben.

A költségvetési szervek kiadásai október végéig 5492,1 milliárd forintot tettek ki, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A kiadásból 3375,2 milliárd forint a személyi juttatásokra és munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg, ami 10,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, ám ebben benne van a fegyveres szerveknél kifizetett egyszeri szolgálati juttatás is.

A kamatbevételek és kiadások egyenlegeként adódó 1447,2 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 415,5 milliárd forinttal lett több az előző év azonos időszakához képest.

A központi költségvetés adóssága október végéig 3594,4 milliárd forinttal növekedett és 44 291,5 milliárd forinton állt.

A nettó forintkibocsátás 873,5 milliárd forinttal finanszírozza a költségvetés hiányát, a nettó devizakibocsátás 1312,7 milliárd forinttal növelte a költségvetés adósságát. A forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése, 1063,6 milliárd forinttal növelte az adósság devizában fennálló részének forintban számított értékét - derül ki a Pénzügyminisztérium részletes adataiból.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...