Hirdetés
Az évközi béremelések fenntarthatják a reálbérek emelkedését PDF Nyomtatás
2022. július 27. szerda, 07:00

forint02Az inflációt lekövetni igyekvő évközi béremelések hatására még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is folytatódhat a reálbérek növekedése a második félévben, ha viszont ezek elmaradnak, akkor a negatív tartományba kerülhet a reálbérindex.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint májusban a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb, 495.900 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342.000 forintra emelkedett. Mit mondanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők?

Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője, az MTI-nek küldött kommentárjában arra helyezte a hangsúlyt, hogy a minimálbéremelések teljes bérskálát feljebb toló hatásának köszönhetően folytatódott májusban is a bérek idei kiemelkedő bérnövekedési üteme. Várakozása szerint az idei bérnövekedési ütem némileg 16 százalék felett fog alakulni. A bérköltségek látványos növekedése, illetve az energia- és alapanyagárak emelkedése tovább erősítheti a vállalatok áremelési szándékát, amit az erős kereslet mellett könnyen érvényesíthetnek is. Az erős áremelési és béremelési dinamikának köszönhetően egyre közelebb kerülhet a gazdaság a klasszikus ár-bér spirálhoz, ha a várakozások immár tartósan ezen a szinten ragadnak be és az árazási, illetve bérkövetelési igényeket folyamatosan ehhez igazítják a szereplők – figyelmeztet a bankholding vezető elemzője. Az inflációt lekövetni igyekvő évközi béremeléseknek köszönhetően még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is négy százalék feletti éves reálbér-növekedés lehet 2022-ben, ami fogyasztási oldalról továbbra is támaszt ad a GDP-növekedésnek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy értékelte hogy a keresetek emelkedése nemcsak a garantált bérminimum és a minimálbér év eleji növelésének és a költségvetési szférában megvalósult – előre beütemezett – fizetésemeléseknek köszönhető, de szerepet játszanak benne a munkaerőhiányból adódó béremelési kényszerek is. A bruttó fizetések mediánja például májusban csaknem 100 ezer forinttal maradt el az átlagtól, ami az elemző szerinte azért fontos, mert megmutatja, hogy az alkalmazottak fele ennél magasabb, a másik fele pedig ennél alacsonyabb összeget kap. Az infláció további gyorsulása miatt az év hátralévő részében a reálkeresetek növekedési üteme Németh Dávid szerint további lassulást mutathat, azaz gyengülhet a fizetések vásárlóereje, de az év második felében az esetleges évközi béremelések nagyban befolyásolhatják a reálbérindex alakulását. Ha viszont ezek elmaradnak vagy mérsékeltek lesznek, akkor a negatív tartományba kerülhet a mutató.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Vidéki 2022-07-30 08:02
Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselők nek semmi, a hivatalosan kimutatott és várható infláció 16% körül lesz, de a béremelés ennek csak a töredéke. Dolgozói szegénység a köbön.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...
 • Sikerült megoldani a legnagyobb magyarországi problémát - a vármegye e... Tovább...
 • Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben egy pedagógus sem veszi fel a m... Tovább...
 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...