Hirdetés
Felül kell vizsgálni a köztestületek szabályozását PDF Nyomtatás
2020. július 30. csütörtök, 06:00

allami szamvevoszekA köztestületek teljes jogszabályi környezetének felülvizsgálata szükséges a feltárt szabályozási és pénzügyi hiányosságok miatt; a tagdíj nyilvántartásával és beszedésével kapcsolatos számviteli és pénzügyi feladatokat nem a köztestülettel, hanem egy tőle elkülönült szervezettel javasolja elvégeztetni az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által 2013. és 2019. között ellenőrzött kilenc köztestületből hét nem szabályszerűen használta fel a kapott állami támogatásokat, többségük adatszolgáltatási, közzétételi kötelezettségét sem teljesítette, gazdálkodása átláthatóságát nem biztosította. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a köztestületek működését biztosító tagdíjkövetelés nyilvántartási és elszámolási rendszer nem működött szabályszerűen. A tagdíjkövetelések kimutatásának elmaradása, a főkönyv és az analitika közötti egyezőségnek, valamint a leltári alátámasztásnak a hiánya miatt a köztestületek számviteli beszámolói nem mutattak megbízható és valós összképet. A nem valós adatokat tartalmazó beszámoló közzétételével a köztestületek a közvéleményt és a tagságot is megtévesztették, mutat rá az elemzés.

Az ÁSZ által ebben a körben vizsgált testületek: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK), a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK), a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Többségüket korábban még nem ellenőrizték.

Az Alaptörvény szerint – emlékeztet közleményében az ÁSZ – minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekből megvalósuló gazdálkodásával, megállapításaival az ÁSZ az ellenőrzöttek közpénzekkel való felelős gazdálkodását segíti elő. A köztestületek kiemelt szerepet játszanak az adott szakmai területen, a kivételektől eltekintve a kamarai tagság a szakma gyakorlásának feltétele. A köztestületek tagjai szakmai feladatuk ellátása során közigazgatási hatóságként járnak el a tagfelvétel és a tagsági jogviszony megszüntetése, illetve a szakmai tevékenységek engedélyezése, a szakma gyakorlására való jogosultságról szóló hatósági igazolvány kiállítása közben. Stratégiai szerepet kapnak a szakmai politika kialakításában, véleményezésében, a szakterület képzési feltételeinek kialakításában, a képzés bonyolításában és ellenőrzésében. A kamarák emellett érdekképviseletet látnak el.

A feltárt hiányosságok felhívják a figyelmet arra, hogy a köztestületek érdekvédelmi tevékenysége nem összeegyeztethető a hatósági és tagdíjbeszedési feladatokkal. A köztestületi tagok nyilvántartása pedig nem a köztestületek belső feladata csupán, hanem azon túlmutató jelentőségű, hiszen a szakmát gyakorlók nyilvántartását támasztja alá. A számviteli és pénzügyi tevékenységek leválasztása elősegíti a támogatások szabályszerű elszámolását, ezzel a közpénz védelmét támogathatja - írták.

A teljes elemzés itt olvasható »

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...