Hirdetés
Nagy pénzmozgás indult a költségvetésben PDF Nyomtatás
2020. január 20. hétfő, 09:00

penzeAz oktatásért, a szociális szféráért, a kultúráért és az egészségügyért is felelős emberi erőforrás tárca tovább veszít pozíciójából, miközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium az új területek mellé még több pénzt kap a költségvetésben. Nem látszik, miből lesz pénz a rendőrök béremelésére, de elindultak már a forrásátcsoportosítások. 

Furcsa folyamatok látszanak a 2021-es költségvetés tervei alapján: csökkenő, stagnáló kiadásokat látni az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), nincs nyoma a rendőrségi béremelések forrásainak, valami viszont mocorog az egészségügyben. E számok adják a jövő évi költségvetés alapját, a tervezés márciusban megkezdődik - írja a Népszava.

A legnagyobb nyertesnek a Palkovics László vezette ITM látszik: míg idén a miniszter 1180 milliárd forint felett diszponálhat, addig 2021-ben már 2077 milliárd forintot kap a minisztérium. Részben ezt magyarázza, hogy sok új feladatot vett át a tárca, idekerült a szakképzések felügyelete, a felsőoktatás szinte teljes egésze, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata, és a jelek szerint 2021-ben is nő a hatalma. A helyzet kicsit hasonlatos a második Orbán-kormány 2010 utáni helyzetéhez, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium versenyzett a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Most az ITM az Emmi és a Pénzügyminisztérium kihívójának is tűnik, ha nyílt versengés nincs a dominanciaharcban.

A 2021-es költségvetési tervszámok szerint a másik feltörekvő csillag Varga Judit Igazságügyi Minisztériuma, de a tárca még egy másik ligában játszik: 2020-ban mintegy 15 milliárd forint felett rendelkezik, ami '21-re már 21 milliárd forint lesz, tehát 42 százaléknyi pluszforrást szerez. A következő két évben stabilan 40 százalékkal nő a honvédelem kiadása, ám ez jelentős részben a megkezdett nagy értékű fegyverbeszerzések költsége. A  Belügyminisztérium számaiból két dolog látszik: a kormány nem kívánja növelni a "migránsveszéllyel" kapcsolatos kiadásokat. Valamint nem látszik, hogy a belügyi dolgozók - rendőrök, katasztrófavédők stb. - alacsony béreit egyhamar megemelnék - foglalja össze a lap.

Az oktatásért, a szociális ellátásokért, a kultúráért és az egészségügyért is felelős emberi erőforrás tárca tovább veszít pozíciójából: az Emmi az idei 3647 milliárd forint után 2021-ben már csak 3122 milliárdot költhet - ami 14 százalékos csökkenés, mindez 3-4 százalékos infláció mellett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...