Hirdetés
Kezd beborulni az ég a magyar húzóágazat fölött PDF Nyomtatás
2019. augusztus 27. kedd, 09:30

epitkezes0Augusztusban 4 ponttal csökkenve, 22 havi mélypontra süllyedt a GKI építőipari bizalmi index értéke. A felmérés szerint a magas- és mélyépítő cégek is valamivel borúlátóbbá váltak.

 Az építőipari bizalmi index - a rendelésállományok és a foglalkoztatási várakozások alapján az ágazat kilátásait egyetlen számba foglaló mutató - értéke augusztusban 4 ponttal csökkenve 22 havi mélypontjára esett. Mind a magas- mind a mélyépítő cégek valamivel borúlátóbbá váltak - derül ki a GKI friss felméréséből.

Augusztusban az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok sem mutatnak érdemi elmozdulást havi alapon. Augusztusban a cégek 3 százaléka növekvő, 4 százaléka csökkenő termelésről számolt be szemben a júliusi 35 és 11 százalékkal.

<p Építőipari bizalmi index, szezonálisan kiigazított adatok/GKI

Az augusztusi felmérés szerint a rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), s így e mutató kétéves mélypontra esett. A nyers adatok ugyanakkor nem jeleznek lényeges változást. Augusztusban a válaszadó vállalkozások 32 százaléka számolt be magas és 7 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 37 és 10 százalék volt. A mélyépítők megítélése némileg javult, a magasépítőké viszont számottevően romlott.

Érezhetően romlottak a foglalkoztatási várakozások is az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú változást mutatnak. A következő három hónapban a cégek 19 százalék készül a létszám bővítésére, míg annak csökkentésére 6százalékuk tervezi. Júliusban ugyanez a két arány rendre 26 és 4 százalék volt.

Az előző hónaphoz képest emelkedett az áremelési törekvések intenzitása a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ezzel e mutató értéke visszatért a júniusi szintre. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya a júliusi 30 százalékról augusztusra 29 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 2 százalék.

A termelés bővítését kiugró - csaknem kétharmados arányban - a munkaerőhiány korlátozza, az anyag- és kapacitáshiány a cégek negyedének, a fizetési késedelmek bő ötödüknek okoznak sok gondot.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése augusztusban nem változott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok ugyanakkor némi javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 25 és 5, míg júliusban 22 és 13 százalék volt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...