Hirdetés
Hogy lehet mérni a hatékonyságot az állami szférában? PDF Nyomtatás
2019. augusztus 10. szombat, 07:00

domokos laszlo02A hatékony államról és az e-közigazgatásról mint az ország versenyképességét meghatározó tényezőkről szervezett konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A hatékony államnak célszerűnek, eredményesnek és etikusnak kell lennie, a hatékonyságot pedig az állami szférában is mérni kellene – mondta felszólalásában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Szerinte az állami szférában célzott létszámgazdálkodást kellene megvalósítani, ennek pedig bértömeg-gazdálkodással kell párosulnia. Az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon – folytatta –, az állam túl sok embert alkalmaz még napjainkban is. A hatékony létszámgazdálkodásban az ÁSZ-t állította példának: a számvevőszék több mint 15 százalékkal csökkentette dolgozóinak létszámát, ezzel együtt a feladatok nem csökkentek.

A digitálizációval a létszámgazdálkodást jelentősen javítani lehetne, azt azonban meg kell érteniük az állami vezetőknek, hogy a digitalizáció a kezdeti lépéseknél jelentős, némely esetben milliárdos beruházásokat igényel – folytatta eszmefuttatását az ÁSZ elnöke, majd a digitalizáció bevezetésének és a bürokrácia csökkentésének jó példájaként a NAV-ot említette. Kitért arra is, hogy a hatékonyság javítása érdekében idejében dönteni kell arról, hogy a digitalizáció mellett a papíralapú közigazgatást egy-egy központi hatóságnál elhagyják-e vagy párhuzamosan működtetik. Úgy vélte: a párhuzamosság fenntartása rontja a hatékonyságot.

Az ÁSZ elnöke szerint az állami szféránál is meg kellene határozni azokat a kritériumokat, mérőszámokat, amelyek alapján értékelni lehet egy-egy közszolgáltatást végző intézmény, állami vállalat hatékony működését. Rámutatott: az alaptörvény világosan megfogalmazza, hogy a közpénzek hatékony és célszerű felhasználásáért az adott központi, költségvetési intézmény vezetője a felelős.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, az állam hatékony működését azon lehet lemérni legjobban, mennyire segíti, támogatja a gazdaság bővülését. Mint jelezte, számos esetben elhangzik az a kritika, hogy az állam túl sok embert foglalkoztat, csakhogy igen összetett kérdés a hatékonyság az államigazgatáson belül, hiszen 2010 óta bővült a rendészeti szervek állománya és bérköltsége, de megemelkedett a feltárt bűnügyek száma, egyúttal csökkent a bűncselekmények száma, ami inkább a hatékonyság javulását mutatja.

Lázár János volt kancelláriaminiszter kiemelte: a hatékony állam az állampolgároknak fontos. Számukra akkor hatékony az állam – mondta –, ha „békén hagyja őket”, de a háttérben gyorsan és jól működik a közigazgatás.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...