Hirdetés
Most még kevesebben keresnek állást PDF Nyomtatás
2019. május 07. kedd, 07:00

munkaugy01Az álláskeresők száma két százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a márciusi zárónapon 278.800 álláskereső szerepelt, több mint ötezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölte: márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,0 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék. Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabbak az értékek.

Márciusban 58.600 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 6,6 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal emelkedett. Az álláskeresők 8,9 százaléka, 24 700 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartották nyilván, de Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Az álláskeresők 24,9 százaléka, 69.500 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 5,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Az év harmadik hónapjában 39.500 volt a 25 év alatti és 69.600 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,2, illetve 25,0 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint márciusban 150.700 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 49,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 46,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 122.400 új betölthető álláshelyet jelentettek be márciusban, ezek 87,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 106.800 volt, ennek 93,1 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Márciusban 208.100 álláslehetőség állt rendelkezésre, ebből 96.700 betöltetlen maradt.

Az év harmadik hónapjában 231 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül az elektronikai alkatrész gyártását, a fémszerkezet gyártását, az elektromos, híradás-technikai közmű építését, a történelmi hely, építmény, egyéb látványosság működtetését, az épületasztalos-ipari termék gyártását és a vegyes termékkörű nagykereskedelem ágazatokat, területileg pedig elsősorban Budapestet, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyét érintette.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt a 2018. december - 2019. februári gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 168.200-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal csökkent.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...