Hirdetés
Háttérbe szorulnak a külföldiek PDF Nyomtatás
2018. december 07. péntek, 08:30

hatekonyA külföldi befektetők magyar állampapír-állománya drasztikusan csökken, szerepüket a háztartások és a bankok vették át az állam finanszírozásában. Az ÁKK tovább zsugorítaná a külföldiek szerepvállalását – írja a Világgazdaság.

Rohamtempóban csökken a külföldi befektetők részesedése a magyar állampapírpiacból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint szeptember végén már kevesebb mint 9 ezermilliárd forintnyi magyar állampapír volt külföldi – jellemzően intézményi – kézben, a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten tartósan utoljára 2012-ben volt az állományuk.

A külföldi befektetők aránya a teljes állampapírpiacból most már alig 31 százalékos, ilyen alacsony részesedésre utoljára 2002-ben volt példa. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonban szeretné, ha még tovább csökkenne ez az arány, „amilyen alacsony szintre lehetséges” – nyilatkozták a Világgazdaságnak.

Az államadósság finanszírozásának egyik fontos kockázata abban van, hogy egy válság során a külföldi befektetők nagy összegben adják el az állampapírokat. Ez 2008–2009-ben Magyarország mellett a régiós országokban is megfigyelhető volt. A kisebb külföldi részesedés miatt egy ilyen eladás kevésbé súlyosan érinti az államadósság-kezelést, nő a finanszírozás biztonsága – indokolta az ÁKK.

A külföldi befektetők részesedése a magyar állampapírpiacból 2011 őszén tetőzött, akkor 58 százalék fölötti arányban birtokolták a magyar államadósságot. Ezután nem sokkal a hitelminősítők a bóvli kategóriájába sorolták át a magyar állampapírokat, de a külföldiek részaránya 2015 tavaszáig ennek ellenére is 50 százalék fölött maradt, a csökkenés gyakorlatilag az elmúlt három-négy év eredménye.

Ennek egyik oka az lehetett, hogy visszaszorultak a devizaalapú kibocsátások, és a devizakötvények állománya – amelyek döntő része külföldi intézményeknél van – folyamatosan zsugorodik.

A külföldiek helyett a hazai pénzügyi cégek és a háztartások finanszírozzák egyre nagyobb mértékben az államot. A kisbefektetők állampapírban lévő megtakarításai nemcsak nominális értelemben nőnek, hanem arányaiban véve is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból.

2011-ben még csupán 4,5 százalék volt a háztartások részesedése, jelenleg már 19 százalék fölött van.

A lakosság akkor kapott rá az állampapírokra, amikor az ÁKK elkezdte a bankbetétekhez képest kiemelkedő kamatok mellett árusítani a kisbefektetőknek szánt papírokat. Emellett az is sokat jelentett, hogy a központ a hosszabb lejáratú lakossági kötvények forgalmazói körébe az államkincstár mellett a bankokat és a brókercégeket is bevonta.

A lakosság mellett a hazai pénzügyi szféránál lévő állampapírok mennyisége is megugrott az elmúlt években. A magyarországi bankok már csaknem ugyanannyi magyar állampapírt tartanak a mérlegeikben, mint a külföldi intézmények, ami 1999 óta nem fordult elő. A hitelintézetek részesedése a magyar államadósságból már több mint 31 százalékos.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...