Hirdetés
Varga Mihály: 700 milliárd jöhet az unióból PDF Nyomtatás
2018. november 19. hétfő, 09:30

euro00Az EU-s pénzek jelentős mozgásteret adhatnak a kormánynak az év végén, az Európai Bizottságnak hatvan napja van a kiküldött számlák kifizetésére – írja a Világgazdaság.

Remélem, hogy év végéig még be fog folyni a kasszába közel 700 milliárd forint – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-nek. A pénzügyi tárca vezetője az uniós előlegekkel kapcsolatos kérdésre mondta el várakozásait, hozzátéve, hogy a Brüsszelnek kiküldött számlák alapján az időben később megérkező pénzek utólag elszámolhatók. A miniszter nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy november elejéig 700 milliárd forint értékben küldhetett a kormány számlákat az EU-nak, az Európai Bizottságnak ugyanis hatvan napja van a tagországok benyújtott számláinak kifizetésére.

Varga Mihály nyilatkozatát a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya is megerősítette, a Világgazdaság kérdésére azt írták, hogy októberben további 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, és ezzel 472 milliárd forintra emelkedett az első tíz hónap során a költségvetésbe érkező uniós bevétel.

A tavalyi évhez hasonlóan a december végéig befogadott számláknak a döntő többségét az unió teljesítheti, így reméljük, hogy az év végéig még csaknem 700 milliárd forint folyik be az államkasszába – jelezte a PM sajtóosztálya.

Hozzátették: a hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka, míg az államadósság aránya a tavalyi évhez képest idén tovább csökkenhet, az év végén a GDP 72,9 százaléka lehet az adósságráta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője lapunk kérdésére azt mondta, hogy a miniszteri várakozások nem megalapozatlanok, nagyságrendileg hasonló összegű uniós forrás érkezhet év végéig az államkasszába.

Év végéig még 400-500 milliárd forint uniós forrás beérkezése lehet reális – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az év végi mozgásteret jellemzően az uniós források beérkezése határozza meg, és ez a mozgástér elsősorban az államadósság csökkentését szolgálhatja. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az előfinanszírozás miatt jelentős többletkibocsátást hajtott végre idén a tervezetthez képest, ennek fényében, ha idén még érkezik uniós forrás, akkor az az államadósság-rátára kedvezően hathat, nem kizárt, hogy az ÁKK decemberben már nem tart újabb aukciókat, és/vagy jelentős visszavásárlásokat hajt végre.

hiany

Virovácz Péter szerint ez azért is lehetséges, mert az utolsó két hónap államháztartási adatai azt mutatják, hogy a kormányzat jelentősen visszafogta az uniós előlegek kifizetését. Az ING Bank elemzője hozzáfűzte: míg korábban havonta átlagosan 200 milliárd forintot költöttek előlegre az államkasszából, ez az utolsó két hónapban a 100 milliárd forintot sem érte el, ráadásul az év végéig még ennél is visszafogottabb lehet az előlegek kifizetésének üteme.

Az uniós forrásoknak és a vártnál magasabb GDP-növekedésnek köszönhetően az adósságráta 0,3 százalékponttal csökkenhet, míg az európai módszertan (ESA) szerint számolt deficit 2,1 százalék körül alakulhat – mondta Virovácz Péter.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...