Hirdetés
Tovább eshet a fogyasztói árindex PDF Nyomtatás
2018. március 13. kedd, 11:00

grafikoAz év legnagyobb kérdése, hogy a béremelések miatt mennyivel drágul az élet. Az olajár és az eurózóna inflációja is nagy hatással lehet a fogyasztói árindex idei változására.

A Világgazdaság konszenzusa szerint februárban 2 százalék lehetett az infláció, míg az általunk megkérdezett elemzők a teljes évre 2,6 százalékos árindex-emelkedéssel számolnak. A maginfláció a szakértők szerint 2,4 százalékra süllyedhet a januári 2,5 százalékról.

Az idén az olajár és a béremelések gerjesztette inflációs nyomás lehet a leginkább meghatározó a teljes éves árindex kialakulásában – válaszolta lapunk kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a válaszában azt emelte ki, hogy a bérek emelkedése és az ebből következő fogyasztás- és keresletnövekedés kevésbé hat az árakra, mint azt korábban feltételezték.

infl

Alapvetően a továbbra is mérsékelt külső inflációs környezet vezethet ahhoz, hogy éves átlagban ebben az évben is némileg a 3 százalékos cél alatt alakuljon az árindex növekedése – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatócsoportjának vezetője. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerárakban újból megjelenhetnek egyedi tényezők, például az előre nem kalkulálható növény- vagy állatbetegségek. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője a célzott áfacsökkentések átmeneti inflációmérséklő hatására hívta fel a figyelmet, ami az év első felében átmenetileg visszafoghatja az árindexet. Emellett a nyersanyagok világpiaci árára is érdemes odafigyelni. Ürmössy Gergely arra számít, hogy a béremelések hatása a megnövekedett keresleten és fogyasztáson keresztül már begyűrűzik az árindexbe is, amit viszont az eurózónából importált alacsony infláció ellensúlyozhat.

Vélhetően februárra esik az év mélypontja inflációs szempontból (nem számítva valami hatalmas meglepetést) – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Nagy változást az egyes termékkörök esetében nem várunk, vagyis az élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek felfelé húzzák a mutatót, míg a szolgáltatások inflációja továbbra is elmaradhat az átlagostól – fejtette ki a februári adattal kapcsolatos várakozásait a makroelemző.

Az év során folyamatosan erősödhet az árnyomás, az év végére elérhetjük a 2,8 százalékos mutatót. Virovácz Péter a maginflációval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy további csökkenés várható (amit egyébként a konszenzus is alátámaszt), ez pedig azt jelzi, hogy az alapvető folyamatok elmaradnak a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos céljától. Ezért a jegybanknak egyelőre nem kell változtatnia a mostani, laza monetáris politikán. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak az év második felében lefelé húzhatják a fogyasztói árindex változását, a bérek pedig a szolgáltatói árak emelkedésében jelenhetnek meg 2018 során. Igaz, még az átlag alatt marad a szektorban a drágulás üteme.

(Világgazdaság)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...