Hirdetés
Iskolaügy: közös platformon önkormányzatok és civilek PDF Nyomtatás
2016. május 31. kedd, 06:00

iskola02Elfogadhatatlannak tartja az önkormányzati működtetésű iskolák államosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom, ezért közösen felszólították a kormányt, hogy mondjon le erről a tervéről.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), annak polgármesteri tagozata, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta: a kormánynak a közoktatás átalakításával kapcsolatos döntései semmibe veszik az önkormányzatiság, a helyi társadalom, a közösségek önrendelkezési jogának alapvető értékét. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az önkormányzatok és az iskolát használó közösségek érdekeit figyelmen kívül hagyva és „előzetes érdemi konzultáció nélkül” államosítja a még önkormányzati működtetésű csaknem 2800 iskolát is.

Elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a helyi közösségek önrendelkezési jogát, és mondjon le a teljes körű államosítás tervéről. Továbbá elvárják, hogy teremtse meg az önkormányzatok iskolafenntartó és -működtető szerepvállalásának jogi lehetőségét, valamint alakítson ki érdemi partneri együttműködést az önkormányzatokkal, a pedagógusokkal, a szülőkkel és a diákokkal.

Miközben a kormány szerint az állami-önkormányzati kettős működtetési rendszer bukott meg, éppen az általa létrehozott irányítási rendszer, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) bizonyult működésképtelennek – írták közös közleményükben, utalva arra, hogy az elmúlt három évben az önkormányzatok megfelelően ellátták az üzemeltetési feladataikat, ellenben a Klik által működtetett iskoláknál elmaradtak a szükséges fejlesztések, sok esetben még a rezsiszámlákat sem fizették ki.

A tervezett teljes államosítással a települések minden lehetőségüket elveszítenék arra, hogy érvényesítsék a helyi közoktatási érdekeket és gazdálkodjanak a saját tulajdonukkal – folytatódik a közlemény. Ugyanakkor a kormány további, az oktatás működtetését célzó forrásokat von el az önkormányzattól – tették hozzá.

E közös közlemény aláíróitól függetlenül a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) is azt kérte néhány nappal korábban, hogy a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. A BÖSZ tárgyalóasztalhoz hívta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...