Hirdetés
Iskolaátadás: komoly meglepetés érte az államot PDF Nyomtatás
2012. november 29. csütörtök, 08:00
isiEgy a Népszabadság birtokában lévő kormányzati anyag szerint komoly meglepetés érte az államot: lényegében minden második település visszaadja az összes iskoláját. Ez pedig ellentmond a kormány előzetes várakozásainak.

 

Egy hónappal a közoktatás drasztikus központosítása előtt még mindig teljes a káosz a jelenleg önkormányzati fenntartásban lévő iskolák állami átvételével kapcsolatban. Egy a Népszabadság birtokában lévő, Balog Zoltán, az oktatásért is felelős miniszter által látott kormányzati anyag szerint nagy meglepetés érte az államot. A rendelkezésre álló információk szerint ugyanis a 3000 feletti lélekszámú települések közül 233 nyilatkozott úgy, hogy bár erre módja lenne, nem vállalja oktatási intézménye működtetését. Míg a 3000 lélekszám alatti települések esetében 96 vállalná ezt a feladatot.

Ez ellentmond a kormány előzetes várakozásainak, ugyanis már most nyilvánvaló, hogy jóval több iskola szakad az állam nyakába, mint ahogy arra előzetesen számítottak. (A köznevelési törvény értelmében a 3000 lélekszám alatti településektől automatikusan átveszi az állami intézményfenntartó az iskolákat, azonban kérvényezhetik a működtetési jogot, a 3000 felettieknél viszont az a fő szabály, hogy az iskolák működtetésének feladata az önkormányzatoknál marad. Ezek az önkormányzatok pedig azt kérvényezhetik, hogy lemondjanak az iskolák működtetéséről.)

A Népszabadság úgy tudja, lényegét tekintve minden második település visszaadja az összes iskoláját. E döntésük hátterében minden valószínűség szerint az áll, hogy ezek a települések a kormánytól más formában elvont saját bevételeik hiánya miatt már nem vállalkoznak arra, hogy iskolákat működtessenek. Ezt legföljebb hitelből finanszírozhatnák, azt viszont csak kormányzati engedéllyel lehet fölvenni. A kör tehát bezárult. Ugyanakkor a háromezer lélekszám fölötti településeknek hozzájárulást kell majd fizetniük, új keletű önkormányzati kifejezéssel: ez lenne a „büntipénz”. Forrásaink szerint a települések abban bíznak, hogy a számukra megállapított hozzájárulással még mindig jobban járnak, mintha nekik kellene állniuk a működtetés és intézményfenntartás teljes számláját.

A kormány előtt lévő anyagból az is kiderül, hogy hiába hangsúlyozza ennek ellenkezőjét a kormányzati kommunikáció, még nincs meg a költségvetési fedezete az államosításnak. Az már most látszik, hogy a szakképzésre 21,4 milliárd forint hiányzik, a 3000 fő alatti települések intézményeinek működtetési költségeihez 13,4 milliárd forint (a nemzetgazdasági tárca állítólag ígéretet tett ezek biztosítására), valamint egészen bizonyosan hiányzik majd az az 5,7 milliárd forint, amit a kormány biztosított a teljes tankönyvforgalom 16,5 milliárd forintos összegéből. Ezek a jelenleg ismert összegek, de továbbra sem tudni, számolt-e a kormány azzal a kellemetlen meglepetéssel, hogy ennyi önkormányzat adja át az iskoláját, miként azt sem, hogy ennek mekkora plusz költségvetési vonzata lesz.

Minderről megkérdeztük a közoktatási intézmények leendő állami tulajdonosának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KIK) a vezetőjét. A megbízott elnök, Marekné dr. Pintér Aranka kérdésünkre azt mondta, nem pontos költségvetési hiányról beszélni, hiszen még tartanak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Hangsúlyozta: akkor lehet hiányzó pénzösszegeket emlegetni, ha majd befejeződtek a tárgyalások, és nem sikerül az érintett minisztériumok egyes költségvetési fejezeteiből forrásokat átcsoportosítani a KIK felé.

A kormányzati jelentésről Marekné úgy nyilatkozott, az csupán pillanatfelvétel a november közepi állapotokról, a helyzet folyamatosan változik. Megkérdeztük azt is, mire számíthatnak a pedagógusok, ha az államtól kapják majd a fizetésüket, egy részük ugyanis bérkiegészítést – cafeteriát, pótlékokat – kap jelenleg a fenntartó önkormányzatoktól. Megtudtuk: zajlanak a tárgyalások arról, hogy január elsejétől a pedagógusok ne essenek el ezektől a juttatásoktól. A tét nagy, ugyanis ha nem sikerül megegyezni, az bércsökkenést jelent az érintett pedagógusoknak.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 DSD 2012-12-07 10:36
Amúgy jó, hogy a komoly meglepetés érte az államot. nem adnak semmi plusz pénzt, ha üzemelteted az iskolát. Akkor mire föl tartaná meg, akinek nem kötelező? nyilván csak azok teszik meg, akik valamiféle nagyobb önállóságot remélnek ettől és jól állnak anyagilag. De alapvetően milyen kérdés az, hogy akarsz-e pluszban fizetni a semmiért vagy nem?
Idézet
 
 
0 #3 DSD 2012-12-07 10:33
Azért fog csak minden mégis valamennyire működni, mert a polgármesterek, igazgatók, nyilván nem hagyják veszni a dolgokat. Most ébrednek fel abból is, hogy van ám napközi egyes helyeken, mi lesz vele, egésznapos suli januártól nincs, de a napközbeni ellátás önkorm-i feladat, akkor most hogyan is?
Azt se tudnák ki gyújtson be újév után a kazánba, továbbra is a polgiknak kell odafigyelni, de a fontos érdemi kérdésekben majd rájuk szólnak, hogy ne okoskodjanak. Mégis valószínűleg nélkülük megállna az élet. Ez ám a hű de jó biztos kéz. Tudjuk, hogy az állami irányítás egészen messze nyúlóan milyen hatékony, ott van pl. a MÁV.
Idézet
 
 
+3 #2 megszállott 2012-12-06 07:18
Nem a cafetéria itt a legnagyobb probléma. Január 1-gyel már az állami hivatalok birtokában kellene lenni egy csomó adatnak iskolákról, pedagógusokról, leltári vagyonról, sportcsarnokokr ól, stb. Ehhez képest sehogy sem állnak, és januárban már állítólag ők adnák a fizetésünket. Ez az államosítás egy elkapkodott ötlet, szakmaiatlan emberekkel. Rácz József tanár, Öttevény
Idézet
 
 
0 #1 J.A.Kárki 2012-12-04 14:07
Úgy hallani, hogy az országos szinten felmért és összeadott cafeteriát fogják leosztani egy főre. Így lesz, aki többet, lesz, aki kevesebbet fog kapni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...