Hirdetés
Jelentés az iskoláról PDF Nyomtatás
2012. október 09. kedd, 06:00

 

hoffmann_mareknepinterHárom hónap múlva, a tanév közepén az állam átveszi az iskolafenntartást. Az erre létrehozandó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményhálózata járási tankerületenként épül ki. Az intézmény felállításának előrehaladásáról a nyáron kinevezett új vezető készített beszámolót a kormány számára.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása csaknem 3 ezer intézményt, 1,2 millió tanulót és 120 ezer pedagógust érint. A Központnak már van számlaszáma, sőt a fizetések kifizetése sem gond, mert elindult az illetményszámfejtés. A 19 megyei és 179 járási tankerületi igazgató posztjára augusztus 27-étől lehetett pályázni, szeptember 30-áig. Öt nappal a határidő előtt azonban egyáltalán nem volt még jelentkező három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Tolna), és a az összes járási szintű vezetői pozíció egyharmadára szintén nem volt érdeklődés – derül ki Marekné Pintér Aranka igazgató beszámolójából. Azaz hiányzott még a vezetők egyharmada. Végül a 19 megyeközponti tankerületi pozícióra 138, míg a 179 járási tankerületi helyre 736 szakmai anyag érkezett be - az Emberi Erőforrások Minisztériumának legfrissebb közleménye szerint. A vezetőkről szóló döntés határideje november 1.

Az illetékes államtitkár, Hoffmann Rózsa többször is kijelentette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársait a jelenleg az önkormányzatoknál dolgozó, az oktatási területért felelős apparátusból akarják megnyerni – emlékeztet az FN24. Ez logikusan hangzik, ám sok helyen nincs szakapparátus, vagy ha van, az nem kizárólag az oktatási, hanem esetleg a szociális, egészségügyi, kulturális ügyeket is intézi. Ha ők „átigazolnak” a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, ellátatlan marad a többi terület. Ennél is nagyobb akadálya lehet a „sima íróasztalcserének”, hogy azoknál az önkormányzatoknál, amelyek vállalják az iskolák működtetését, annak intézésére szintén kell ember.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által vezényelt állami fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, amelybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők fölötti munkáltatói jogok gyakorlása, továbbá a Magyar Államkincstárral közösen a foglalkoztatásukkal kapcsolatos bérfinanszírozás lebonyolítása. A települési önkormányzatok szerepe az iskolák működtetése lehet. Hogy ez pontosan mit is jelent, és az önkormányzatoktól mennyi pénzt von el az állam a fenntartásra, s mennyit hagy működtetésre, az egyelőre sem a jelentésből, sem más jogszabályból nem derül ki.

Ennyi információ birtokában kell döntenie a háromezer fős lakosságszám fölötti önkormányzatoknak október 31-éig, hogy vállalják-e az iskoláik működtetését. A jelentés szerint egyébként a háromezernél kevesebb lakosú települések a „működtetés vállalásáról”, a nagyobb lélekszámú települések „a működtetés állami feladatkörbe való átadásáról” dönthetnek. Azaz elképzelhető, hogy a kis települések is működtetnek majd iskolát, illetve nagy települések is megszabadulnak a feladattól. A jelentésben semmi nem utal arra, hogy készült volna előzetes felmérés, becslés arról, milyen nagyságrendben döntenek majd a működtetés mellett az önkormányzatok, s ez hány iskolát, pedagógust, gyereket érint, ennek milyen költségvetési folyománya van.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 J.A. Kárki 2012-10-09 10:11
Annyi információ már legalább a birtokunkban van, hogy a "Központnak már van számlaszáma, sőt a fizetések kifizetése sem gond, mert elindult az illetményszámfe jtés."
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...