Hirdetés
Körbejáró felelősség: a kormányhivatalok nehezen bírnak az új jogköreikkel PDF Nyomtatás
2012. május 08. kedd, 07:30
tabla1A jegyzőktől a megyékhez tették a szabálysértési eljárások elbírálását, akik viszont járási szintre delegálnák azt. Az átállás nem egy buktatóval jár, értesüléseink szerint a megyei kormányhivatalok nehezen bírják a megnőtt munkamennyiséget – írja a Világgazdaság.

 

Egyre magasabbra tornyosuló iratkupacok, bosszús ügyfelek, és ha lehet, még bosszúsabb ügyintézők jelzik, hogy finoman szólva sem zökkenőmentes az élet a megyei kormányhivataloknál. A legutóbbi komoly változáshoz ezekben a hetekben kell alkalmazkodni: az április 15-e után indult szabálysértési ügyeket a parlament áthelyezte a települési jegyzőktől a megyei kormányhivatalokhoz. Ahol próbálnak is megfelelni a követelményeknek – ám információink szerint több helyen is erős kapacitásbeli problémákkal küzdenek.

Az új szabálysértési törvény úgy rendelkezik, hogy az általános szabálysértési ügyekben a megyei kormányhivatalnak kell eljárnia a jegyző helyett. Az a kitétel, hogy csak az általános szabálysértésekről van szó, azt is jelenti, hogy ami eddig rendőrségi jogkör volt, az az is marad, és amiért elzárás is kiszabható, arról a városi bíróság dolga dönteni. Sok olyan feladat viszont, amelyet eddig a településeken belül kellett kezelni, most megyei szintre került át. Olyan helyzetekben is a megyei kormányhivatal dönthet például, mint egy köztisztasági szabálysértés, vagy adott esetben egy szabálytalan parkolás.

Ez pedig információink szerint nem egy helyen jelent nehézséget. Nem csupán azoknak, akik akár bejelentőként, akár szabálysértőként érdekeltek egy ügyben, és a saját településük helyett a megyeszékhelyre kell utazniuk az ügyintézésért; úgy tudjuk, hogy a hivatalokban sem mindenütt volt egyszerű alkalmazkodni a hirtelen megnőtt feladatmennyiséghez. A kormányhivatalok hivatalos kommunikációja szerint problémamentes az átállás, ugyanakkor lapunk több hivatal dolgozóitól is úgy értesült, hogy nagyobb elmaradásba kerültek. Olyan megyei kormányhivatalról is esett szó – igaz, ezt helyben nem erősítették meg –, ahol a szabálysértési ügyeket a kapacitáshiány miatt olyan, frissen végzett jogásznak kell elvégeznie, aki ebben a munkakörében találkozott először ilyen feladattal.

Hatékony menekülőút lehet a kaotikus helyzetek elől az, ha csak névleg szervezik megyei szintre az ügyintézést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt az egyik az elsők közt, ahol ezzel próbálkoztak meg. Ott a kormányhivatal szétbontotta és alsóbb szintre delegálta a szabálysértési ügyeket, megyeszerte tizenhárom kirendeltsége intézi a feladatokat, szinte mindenütt a polgármesteri hivatalban – vagyis a kisebb településeket kivéve a helyszín sem változott, egyedül az ügyintéző személye. A cél a kormányzati kommunikáció szerint az, hogy az ország 173 településén lévő kirendeltségekben lehessen hamarosan ezeket a feladatokat ellátni. Vagyis a települések és a megyék után valószínűleg 2013. január 1-től tíz hónapon belül már a harmadik közigazgatási szinthez, az akkor létrejövő járásokhoz kerülnek át a szabálysértési ügyek.

Úgy is nehezen átlátható a helyzet, hogy az átmenetre talán lett volna idő: már tavaly decemberben elfogadták a szabálysértési törvényt, és áprilisban lépett csak hatályba. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez elég volt-e, de az biztos, hogy a járások feladatkörének rendezésére sem maradt már sok hátra.

Az olyan eljárásokban viszont, ahol eddig nem törvény, hanem önkormányzati rendelet alapján büntettek, a települések kötelesek visszavonni a szakciókról szóló rendeleteiket, ez pedig könnyedén vezethet újabb kaotikus helyzetekhez. A szabálysértési törvényben azt rögzítették, hogy kizárólag törvény rendezheti, mi számíthat szabálysértésnek, sokmindent viszont korábban az önkormányzatok soroltak ebbe a körbe, kvázi közmegegyezés alapján, vagy legalábbis csak kisebb eltérésekkel. A parkolás, vagy épp a közterület-használat több szabálya is ebbe a körbe tartozik, de szintén városi szinten szabályozták eddig például a koldulást vagy az állattartást. Most többek jogértelmezése szerint büntetni sem lehetne, amíg nem rendezik a helyzetet valahogyan, és ha a bírósági gyakorlat is ezt a vélekedést támasztja alá, akkor várhatóan át kell írni a szabálysértési törvényt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #8 egy közszolga 2012-05-11 08:39
Úgy látni, a tervek ellenére sajnos nem ügyfélközpontúv á kezd válni ez az egész. Az ügyfelek utazhatnak, bosszankodnak, és személytelenné válik minden...
Idézet
 
 
+3 #7 laikus3 2012-05-10 06:11
Jelen pillanatban nálunk kb. 50 km-t kell utaznia - csak oda - egy embernek azért, hogy feljelentést tegyen egy szabálysértési ügyben. Persze, tudjuk, hogy írásban is meg lehet tenni a feljelentést, de azt is tudjuk, hogy ez általában nem szokott elegendő lenni, így meg kell hallgatni a feljelentést tevőt.
Idézet
 
 
+13 #6 cicus 2012-05-09 08:06
Ez még csak a szabálysértés, egy államigazgatási feladat és máris irathalmozódás? Mi lesz ha mindent megkapnak? Akkor talán rá fognak jönni, hogy a településeken nagyon is jól végezték a közszolgák sokszor nevetséges bérért a dolgukat. Mert azzal azért jó lenne, ha tisztába lennének, hogy nem a települési köztisztviselők miatt adósodtak el az önkormányzatok, hanem a képviselők miatt (mindig a fejétől bűzlik a hal), akik hozzá nem értő lajikus (igen okosnak hiszik magukat) emberként milliókról döntöttek. Mint ahogy Hegemon írta kezd a lufi leengedni. Lesz a helyzet rosszabb is, amikor az ügyfelek döntögetik az asztalt rájuk és szebnél szebb jelzőkkel illetik őket.
Idézet
 
 
+9 #5 egy volt jegyző 2012-05-08 15:10
Ma minden így működik! Íróasztal mellett kitalálják a törvényeket, megszavazzák azok, akiknek fogalmuk nincs a valós társadalmi körülményekről! A fáradságot sem veszik, hogy összefüggéseibe n nézzék a közigazgatást. Miért nem lehetett ezt a selejtes törvényt akkor hatályba léptetni, amikor a járások létrejönnek ? Nem volt senki, aki az önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértések miatt szót emelt volna? A közszolga pedig ma cseléd, és nem ember ! Aki pedig nem tapos lefele és felfele nem nyal, az mehet havat lapátolni nyáron, mert nincs rá szükség!
Idézet
 
 
+7 #4 Hegemon 2012-05-08 14:34
Nesze neked közig reform! Ez csak a kezdet, a lufi kezd ereszteni
Idézet
 
 
+15 #3 hatósági ügyintéző 2012-05-08 12:09
a helyi önkormányzatokn ál évek óta irathalmozódás van, stressz, hajsza...stb és jelenleg is ez a helyzet A nyugdíjba vonuló munkatársak után senkit nem vettek fel, a létszámhiányos önkormányzatnál a még ott dolgozók húzzák a többszörös terheket
Ez ugyan érdekelt-e valakit?
Idézet
 
 
+5 #2 egy másik aljegyző 2012-05-08 11:59
nem igazán tudom sajnálni őket, a szabs. ügyintézőket (eszközökkel együtt) vitték, a folyamatban lévő ügyeket meg itt hagyták.
Idézet
 
 
+14 #1 aljegyző 2012-05-08 07:43
Kódolva volt, hogy a szabálysértési ügyek áthelyezése káoszt okoz. És rengeteg többlet utazást, ráadás köröket, sokszorosára növekvő jogorvoslati eljárásokat, stb. Rengeteg kényelmetlenség ügyfélelégedetl enség, + többszörösére duzzadó eljárárási kiadások.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...