Hirdetés
Járások Budapesten: Navracsics beadta a derekát PDF Nyomtatás
2012. április 26. csütörtök, 07:00

 

langzsA Fidesz-KDNP képviselői - köztük Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes - módosító indítványt nyújtottak be a járási törvényjavaslathoz, eszerint a közigazgatási tárca által tervezett körzetek helyett kerületi szinten szerveződhetnének a 2013. január 1-jén létrejövő állami hivatalok Budapesten. A javaslat a budapesti önkormányzatok szerint nem arról szól, „ki kit nyomott le"írja a hvg.hu.

Üdvözli a kerületi szinten szerveződő kormányzati hivatalokról szóló javaslatot Láng Zsolt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökségi tagja, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnöke.

A kormánypárti politikus, II. kerületi polgármester szerint a 23 fővárosi kerület vezetői már a kezdetekkor egyhangúlag azon az állásponton voltak, hogy a körzetek határainak igazodniuk kell a kerületek határaihoz. Mint indokolta, a kerületek átlagosan 70-80 ezres lakosságszáma megfelelt az országosan egy-egy járáshoz tartozó lélekszámnak, és a feladatok száma is hasonló, vagyis leghatékonyabban így lehet felépíteni a rendszert.

A korábbi, hét-nyolc budapesti körzetről szóló koncepcióról lépésről lépésre folytak az egyeztetések, elsőként a hatáskörök telepítéséről jutottak megállapodásra, majd a legjobb területi felosztásról állapodtak meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM) és a szaktárca vezetőjével, Navracsics Tiborral - mondta Láng Zsolt, kiemelve, hogy a miniszter maximálisan együttműködő, kompromisszumkész volt, az egyeztetések kizárólag szakmai érvek mentén folytak.

Jelezte azt is, hogy a tárca elfogadta a polgármesterek érveit, és emiatt volt az, hogy közösen nyújtottak be módosító indítványt a parlamentnek. A sajtóban megjelent visszhangokra utalva kijelentette, a megállapodás nem arról szól, hogy „ki kit nyomott le", hanem arról, hogy igenis meg lehet beszélni a dolgokat, és a kormányzat hallgat a józan érvekre.

A BÖSZ elnökségi tagja úgy vélekedett: minden félnek az az érdeke, hogy a Budapesten élőknek a legjobb és a legelérhetőbb szolgáltatás jöjjön létre. Mint mondta, az érdemi egyeztetéseken túlvannak, azoknak a későbbi, a feladat- és hatáskörökről szóló módosító indítványokban is nyomuk lesz.

A Fidesz-KDNP képviselői - köztük fővárosi polgármesterek, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár, valamint Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere - kedden nyújtottak be módosító indítványt a járási törvényjavaslathoz, eszerint a közigazgatási tárca által tervezett körzetek helyett kerületi szinten szerveződhetnének a 2013. január 1-jén létrejövő állami hivatalok Budapesten.

Magyarázatuk szerint Budapesten az államigazgatás legalsó szintjének ma és hosszú távon is a kerület tekinthető a legalkalmasabbnak. A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #2 Dr. Tóth 2012-05-05 09:16
Hát így összességében biztosan drágább lesz, költséges átalakítás mellett. Ahelyett, hogy a főváros szervező-erejét erősítették volna. De más a cél.
Idézet
 
 
+4 #1 Pénzügyes 2012-04-29 21:12
„a kerületek átlagosan 70-80 ezres lakosságszáma megfelelt az országosan egy-egy járáshoz tartozó lélekszámnak” Nomármost: vegyük a középértéket, az 75 ezer fő. Legjobb tudomásom szerint a 23 kerületből 12 kerület lélekszáma alatta van a 75 ezernek. Pl: a XXIII. kerület mintegy 22 ezer fő, az I. kerület mintegy 26 ezer fő, stb. Ezzel szemben Debreceni járás: 4 település, közel 230 ezer lakossal. Berettyóújfalui járás: 26 település, mintegy 50 ezer fő, de Berettyóújfalu és Újíráz mintegy 41,2 km távolságra van egymástól, időigény autóval 47 perc. Miskolci járás: 39 teleülés, mintegy 260 ezer fő, de Miskolc és Köröm között a távolság autóval 24,3 km, az utazási idő 42 perc. „A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.” Hogy van ez!? Megáll az ész, és egy helyben toporog! Teljesen hülyének néznek bennünket!!!???
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...
 • A gazdaság, a fejlesztés területén már van ezernyi miniszter, meg kormánybiztos ... Tovább...
 • "DIGITALIZÁCIÓ" Addig, amíg a 15 éves gyermek a születési évét SEM tudja megmond... Tovább...
 • A Közig már összeomlott, ha valaki én tudom.... Ti még nem tudjátok.. Tovább...
 • A közigazgatásban dolgozó - ténylegesen dolgozó és az ügyeket ténylegesen intéző... Tovább...
 • Csak egy kérdés? Miért nem fönt kezdik! Államtitkárok, háttérintézmény ek, rongy... Tovább...
 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...