Hirdetés
Véleményt fogalmaz a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiuma PDF Nyomtatás
2012. április 05. csütörtök, 07:00

 

mohos_gabor01Szakmai véleményt fogalmaz meg a járásokkal kapcsolatos jegyzői feladatokról a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiuma. Körvonalazódik, hogy mely feladatok kerülnének át a járásokhoz. A járások számáról, a járási székhelyekről és a hivatalvezetőkről még javában folynak az egyeztetések.

 A jegyzői kollégium kétnapos veszprémi konferenciája után Veszprém jegyzője, Mohos Gábor tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: a többi között a járásokra vonatkozó törvénytervezetet is megvitatták a megyei jogú városok jegyzői. Különböző álláspontok alakultak ki, ezeket a következő napokban egyeztetik, és közös ajánlást alakítanak ki, amelyet eljuttatnak a szakminisztériumhoz.

A jegyzői kollégium szeretné, ha a törvény megalkotásánál figyelembe vennék a jegyzők álláspontját arról, hogy mely hatáskörök maradjanak a jegyzőknél, és melyek kerüljenek át a járásokhoz. A jegyzők álláspontjának respektálását a törvény megalkotásában az illetékes államtitkár, Szabó Erika is támogatta – mondta el Mohos Gábor. Közlése szerint az egyik ilyen vitatott hatáskör az építéshatóság, amelyről a kétnapos tanácskozáson sem alakult ki egységes álláspont.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, Szabó Erika szerdán arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a törvénytervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azok az ügyek, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a helyi adózással, a birtokvédelemmel, a hagyatéki leltározással, a szociális ellátásokkal és támogatásokkal, az egyes, távhőszolgáltatással összefüggő feladatok, valamint a helyi védelmi igazgatási ügyek.

Az országgyűléshez már benyújtott javaslat értelmében 81 államigazgatási feladat maradna a jegyzőknél, és 80-at telepítenének át a járási hivatalokra, közölt részleteket az államtitkár. A járásokhoz átkerülő feladatok között említette a személyi adat- és lakcímnyilvántartást, a gyámügyi igazgatást, a gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint a szabálysértési ügyeket. Hozzátette: ez utóbbi ügyeket már most, április 15-étől átveszik a kormányhivatalok, ahova az érintett köztisztviselők is átkerülnek.

Széles körű társadalmi egyeztetést folytattak az érintettekkel, és társadalmi egyeztetésre is bocsátották a járások kialakításáról szóló tervezetet – hangsúlyozta Szabó Erika. Közlése szerint a jegyzők részéről teljes megértésre talál az a gondolat, hogy az állam a saját államigazgatási feladatait a saját szervezetrendszerén, azaz a járási hivatalokon keresztül végezze.

Elmondta azt is, azok az ingó és ingatlan vagyontárgyak, amelyek a feladat ellátását biztosítják, átkerülnek a járási hivatalokba. Arról egyelőre nem tudott beszámolni, hány járás lesz, hol lesznek azok székhelyei, és mely települések tartoznak majd az egyes járásokhoz. Jelezte: a járások számát kormányrendeletben szabályozzák majd, legkésőbb június 30-áig kell döntést hozni. A járási hivatalok vezetőinek jogállását érintő kérdésre azt mondta, még zajlik az egyeztetés, de a tárca szakmai álláspontja az, hogy szakember kerüljön a hivatalok élére.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #8 pézsu 2012-04-14 16:51
Idézet - Szabi:
Az anyakönyvi ügyekkel mi a helyzet, Tudja valaki?

Az országos rendszer ki van építve. Lakcímügyekben is ezt használják, valamint választáskor is. Egyébként jól is működnek.
Idézet
 
 
+4 #7 kisváros 2012-04-11 07:12
A már jól működő gyámhivatali rendszert ( városok mellett lévő gyámhivatalok)m iért kell újraszervezni?? A gyámhivatalok elérhetősége az ügyfelek kiemelten fontos érdeke, nem beszélve a már meglévő helyi, területi ismeretekről!! Nincs elektronikus ügyintézés a gyámhivatalban! Vajon a személyes meghallgatásokr a hogyan jut be a többszörösen hátrányos helyzetű???
Idézet
 
 
+4 #6 lakcímes 2012-04-10 15:04
Valaki tud arra választ adni, hogy aki most ide áll az én ablakomhoz . hogy kis községünkbe ki v.bejelentkezze n az most ezt csak a járásoknál teheti meg? Konkrétan elviszik a helyi lakcímes munkáját? Nem mindegy mert esetleg csak az Okmányirodák is lehetnének járásiak. Eddig helyben mi készitettük elő amit az okmányirodában legyártottak szinte csak.
Idézet
 
 
+1 #5 Szabi 2012-04-10 13:08
Az anyakönyvi ügyekkel mi a helyzet, Tudja valaki?
Idézet
 
 
+1 #4 Hegemon 2012-04-10 11:09
Igazából a Tisztelt Jegyző kollégáknak, képviseleti szerveknek, a jegyzői kollégiumnak akkor kellett volna felszólalnia, megnyilvánulni, amikor arról döntöttek, hogy jövőre a települési jegyzők foglalkoztatása milyen megalázó körülmények közé kerül. Gondolok itt a munkáltatói jogkör változására.
Ezt is meg tudtuk volna szakmailag indokolni, hogy miért ne úgy legyen ahogyan lett. De nem tettük. Más témában számít a véleményünk, csak ebben nem számított? Nem kéne segíteni nekik!
Idézet
 
 
+14 #3 vidéki volt jegyző 2012-04-09 10:06
Nem tudom, miiért kell a gyermek és ifjúságvédelmet , a gyámhatósági feladatokat a járásokhoz vinni ? Ezek az ügyek alapvető helyi ismereteket igényelnek, a döntések előtt környezettanulm ányok szükségesek, a rendkívüli intézkedések, ha elkerülnek, csak késve történhetnek meg, ami nem egy esetben a gyermek súlyos sérelmét is okozhatja. Meg kellene kérdezni a gyakorló szakembereket, nem íróasztal mellől kitalálni azt, ami senkinek sem jó!
Idézet
 
 
+6 #2 S. Róbert 2012-04-06 09:32
Hatástanulmányo k nincsenek, csak beszélgetések. Ezeknek nem nagyon kátjuk az eredményét. Az ügyfelek bevonása eddig is problematikus volt betarthatatlan határidőkkel, jelentős többletköltsége kkel. Leginkább a technikai elemekkel nincs tisztába a jogalkotó. Az ügyfolytonosság szerintem teljes mértékben megvalósíthatat lan egy ilyen hirtelen, erőszakos váltásban.
Legyünk optimisták! 2-3 év múlva működőképes lesz a rendszer, de addig rengeteg bosszúság, elvarratlan szálak, némi káosz és horribilis többletköltsége k várhatók.
Idézet
 
 
+14 #1 Falusi nótárius 2012-04-05 08:05
Készült-e hatástanulmány és gazdaságossági számítás arról, hogy egy szabálysértési ügyben a megye legtávolabbi pontjáról mennyit fog utazni az idézésra a sértett, a tanu, az eljárásalávont a megyeközpontba, vagy egy helyszíni szemle miatt a kormányhivatal ügyintézője az elkövetés helyszínére?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...