Hirdetés
Navracsics Tibor: lehet 23 járás Budapesten PDF Nyomtatás
2012. február 24. péntek, 10:30
navraHa a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, akkor "meghajlik" az akaratuk előttük, ám igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás - mondta el Navracsics Tibor a Hír TV-nek, kitérve arra is, hogy nem szeretné, ha a járási hivatalokat aktív parlamenti képviselők vezetnék.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn közölte, hogy a budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban a Hír TV műsorában kifejtette: "ha a budapesti kerületi polgármesterek gyomra ezt beveszi, hogy 23 polgármesteri hivatal és 23 polgármester mellett 23 kormányhivatal és 23 kormányhivatal-vezető jöjjön létre, és ez a közigazgatás racionalizálásába az ő részükről belefér, akkor én meghajlok az ő erejük előtt. Ők pont 22-vel vannak többen, mint én". Hangsúlyozta ugyanakkor, abban bízik, sikerül meggyőznie a kerületi polgármestereket, hogy nem ez a legjobb megoldás. Hozzátette: a Budapestre tervezett hét járási körzet - amennyit a közigazgatási tárca eredetileg javasolt - nincs kőbe vésve.

Kitért arra is, szeretné, ha a járási hivatalokat nem aktív országgyűlési képviselők, hanem szakemberek vezetnék. "Nem szeretném, ha elrontanánk ezt a közigazgatási reformot egyesek egyéni ambíciói vagy egyéni sértettsége miatt" - fogalmazott.

A bírák nyugdíjazásának uniós kritikájára adott magyar válaszról szólva a tárcavezető kifejtette: a terveik szerint az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal elnöke minden évben meghatározna egy olyan státuszszámot - az "önkényes kiválasztás" elkerülése érdekében -, amelyet a "továbbszolgáló" bírák tölthetnének be pályázat útján. Ezt a megoldást egyébként általánossá tennék az egész közszférában.

Az EU-s kohéziós pénzek befagyasztásáról szólva Navracsics Tibor azt mondta: abban bízik, hogy igazi veszéllyé nem válik, hiszen az intézkedés csak 2013. január 1-jén lépne hatályba, mégpedig akkor, ha Magyarország nem tudná hitelt érdemlően bizonyítani, hogy európai uniós tagságának kezdete, vagyis 2004 óta először a kormány idén három százalék alá tudja szorítani a költségvetési hiányt. Reméli azonban, hogy a kabinet az év során ezt hitelt érdemlően bizonyítani fogja majd. "Már most hoztunk olyan lépéseket, amelyekkel igyekszünk meggyőzni a bizottságot arról, hogy igenis három százalék alatt tartható (a hiány), de az év folyamán még ha szükséges, hozunk további intézkedéseket" - mondta, megjegyezve ugyanakkor, megérti az Európai Bizottságot, hiszen ha egy ország belép egy szervezetbe, és elfogadja annak szabályait, ám hét éven keresztül nem teljesíti a feltételeket, akkor "viszonylag természetesnek tekinthető", hogy ezzel jár valamilyen szankciórendszer.

A miniszterelnök-helyettes szerint egyébként "még mindig Őszöd árát fizetjük", az akkori kormányok hitelvesztését: "ha mondunk valamit, három biztosítékot kérnek rá, hogy elhiggyék".

Beszámolt arról is, hogy a Velencei Bizottság - a mostani konzultációk után - késő tavasszal újabb hat magyar sarkalatos jogszabályt - köztük a nemzetiségi, az Alkotmánybíróságról szóló és a választójogi törvényt - is áttekint majd.(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 röhej 2012-02-24 23:03
Tisztelt Navracsics Úr !Eddig azt gondoltam ,hogy Ön egy kicsit kilóg -pozitív értelemben-a sorból ,de tévedtem.Ha Bp.kivételt élvez akkor én az éhbérért dolgozó munkatársakat milyen indok alapján rúgjam ki?Öszöd hogy jön a FIDESZ által két éve folytatott rakás sz...sem érő gazdaságpolitik ához?Van egy régi mondás "Aki másnak vermet ás az maga esik bele."Ja, ha értenétek a magyar nép nyelvét(Mondjuk nem is kíváncsiak rá.)Sajnos ettől Önök olyan messze vannak mint Makó Jeruzsálemtől.
Idézet
 
 
+11 #1 Tibor! 2012-02-24 11:24
Pedig pont a Fővárosban kellene megkurtítani a hivatali apparátusokat. Őszödöt meg hagyjuk már! Elég a visszafelé mutogatásból!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...