Hirdetés
Járások: egyeztetett a kormány az önkormányzatokkal - a semmiről PDF Nyomtatás
2012. február 16. csütörtök, 09:30
jaras22Február 10-ig benyújtják parlamentnek a járásokkal összefüggő törvényeket – legalábbis ezt ígérte a múlt héten a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára. Az önkormányzati szövetségek – és az MSZP – már türelmetlenül várják az előterjesztést.

 

A járási rendszer kialakítása kapcsán a legfontosabb kérdésben továbbra sem látni a kormány álláspontját, ezért az MSZP felszólítja az érintett minisztériumokat, hogy haladéktalanul bocsássák társadalmi egyeztetésre a járási hivatalokról készülő jogszabálytervezeteket – tudatta Lamperth Mónika országgyűlési képviselő, a szocialista párt közjogi kabinetjének vezetője.

A hét önkormányzati szövetség Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére február 13-án egyeztettek a járások kialakításáról, s bár ott több észrevétel is elhangzott, a kormányoldal információnk szerint semmilyen érdemi dokumentumot nem mutatott be. Lamperth ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: sajnálatosnak tartja, hogy Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumán történtekről a kabinet hallgat. Úgy tudjuk, hogy arról sok mindent nem is lehetne elmondani, mert az álláspontok érdemi ütköztetésére nem volt lehetőség.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) február 10-én honlapján nyilvánosságra hozta az új járási rendszer bevezetésével kapcsolatos észrevételeit. A MÖSZ „sajnálattal állapítja meg, hogy továbbra sem ismert az, hogy milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz, hol, milyen eszközökkel és szakemberekkel kíván a törekvéseinek megfelelni”.

A dokumentum hangsúlyozza: „a járások létrehozásának időpontjához viszonyítva elkésettnek és előkészítetlennek ítéli meg a jelenlegi állapotában a javaslatot, mely további kapkodást és bizonytalanságot eredményezhet”.

A MÖSZ érdemi javaslatokkal is előállt. A szövetség álláspontja szerint fontos, hogy „a kialakuló járási hivatalok felett a járáshoz tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak, a járási hivatal vezetői évente egyszer a járás polgármesterei előtt tájékoztatást adjanak a járás helyzetéről”.

Felvetik azt is, hogy a járási hivatal vezetőjét a térség önkormányzatai többségének egyetértésével nevezzék ki, s ők független szakemberek legyenek. Emellett a MÖSZ azt tartaná jó megoldásnak, ha Budapesten minden kerületben lenne egy „járás”, és a fővárosban nem csupán hét hivatal működne.

Az MSZP egyetért a MÖSZ-szel abban, hogy a legfontosabb kérdésekben továbbra sem ismerik a kormány álláspontját – emelte ki Lamperth, hozzátéve: maguk is támogatják a szövetség javaslatait.

Korábban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is szorgalmazta: „kezdődjön szakmai vita a járási hivatali rendszer kialakításáról, a nem járásszékhely városok és jelenleg hivatallal rendelkező települések szerepéről”.

A TÖOSZ kérte azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a járási rendszer kialakítását megalapozó kutatási eredményeket, mutassák be, hogy az államigazgatási ügyek intézése miként folyik majd az új rendszerben, s az érdekszövetség garanciákat követel arra, hogy a lakosság számára ez nem jelent többletterhet. Emellett kormányzati támogatást szorgalmaznak mindazon önkormányzati köztisztviselő számára, aki – miután az államigazgatási ügyek a járásokhoz kerülnek – a polgármesteri hivatalokban elveszíti a munkáját.


Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...