Hirdetés
Húszmilliárdból állhatnak fel a járási hivatalok PDF Nyomtatás
2012. január 24. kedd, 08:00

 

kozigazgatasi_miniszteriumA járási kormányhivatalok létrehozása kiemelt kormányzati projekt, sikeres megvalósítása érdekében a kabinet arról döntött, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokból átcsoportosítanak a területi közigazgatási rendszer teljes körű átalakítására.

Ez az átalakítás mindennel együtt, nyolc uniós projekt összehangolását figyelembe véve, 15-20 milliárd forintba kerül – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumra hivatkozva az mno.hu. A minisztérium szerint ebben nemcsak a járások kialakítására fordítandó összeg van benne, hanem minden egyéb olyan kiadás is, amely a teljes rendszer átalakításával kapcsolatban szóba jöhet.

A járási hivatalok a megyei kormányhivatalok kirendeltségeiként működnek majd 2013. január 1-jétől. Létrehozásuk része a Jó Állam koncepciójában megfogalmazottak szerint a területi közigazgatás átalakításának érdekében és azért szükséges, hogy az elmúlt húsz évben a területi közigazgatásban kialakult átláthatatlan feladat- és szervezetrendszer, az önkormányzati és állami igazgatás összemosódása megszűnjön.

Az államigazgatási feladatokat az állam a saját szervezetrendszerén keresztül fogja elvégezni, míg az önkormányzatnál a helyi ügyekkel kapcsolatos feladatok maradnak. A járási hivatal feladata a jelenlegi jegyzői feladat- és hatáskörök átvétele, valamint a kormányhivatalok körzeti, városi kirendeltségeinek feladatait fogják ellátni. Miután a járás nem önkormányzati, hanem államigazgatási egység, a vezetője sem választott képviselő lesz, hanem megfelelő végzettségű szakember.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #7 fenomenális 2012-03-12 12:13
Remélem minden "összejön" ezzel a fenenagy ügyfélbarát átszervezéssel, és csak szakemberekkel találkozom a különböző hivatalokban,ne mcsak annak látszókkal!!!!! !!!!!!
Idézet
 
 
+2 #6 csilli 2012-01-26 10:43
Szerintem 2013.január 1-től minden jegyzőnek és aljegyzőnek meg kell pályázni a saját helyét! új hivatalok jönnek létre, mukajogi jogutodlás, kinevezés módosítás?
Idézet
 
 
+2 #5 Fiona 2012-01-25 11:45
Köszönöm a felvilágosítást , vezetőként dolgozom a közigazgatásban több, mint tíz éve, ismerem a fogalmakat. No és ismerek olyan polgármestereke t is szép számmal, akik mindenbe, még az államigazgatási hatósági ügyekbe is beleszólnak pl. építéshatóság, szabálysértés. Ezek a polgármesterek nagyon nem örülnek, hogy a jövőben nem piszálhatnak oda, ahová eddig sem lett volna szabad.
Idézet
 
 
+1 #4 én sem értem 2012-01-24 20:45
Állj! "szabálysértés" átlátja a dolgot, ideje volt és Fiona! Van önkormányzati hatósági ügy és államigazgatási hatósági ügy. Az önkormányzati ügyekben a pm és K.t. dönt. Az államigazgatási hatósági ügyekben a jegyző dönt.Törvény(ek ) szabályozzák, hogy mely ügyben ki dönt, vagyis kinek a hatáskörébe tartózik. A döntések is jogszabályok alapján történnek. A pm és a k.t. tagja szerintem örül, hogy nem kell beleszóljon a jegyzői hatáskörökbe, meg van a saját bajuk az önkormányzati hatósági ügyekkel.
Idézet
 
 
0 #3 Fiona 2012-01-24 16:50
Elméletben ugyebár, a gyakorlat egészen más. Gyakran a polgármester igenis beleszól a hatósági munkába. A szabálysértéshe z kapcsolódóan annyit, hogy a legtöbb hivatalban a polgármester látja először a bejövő postát. Abban pedig például a szabálysértési feljelentéseket .
Idézet
 
 
+2 #2 szabálysértés 2012-01-24 16:46
Előttem szólónak üzenem, a hatósági ügyek jelentős része most is a jegyző - azaz a szakma - kezében van. Abba, hogy valakit szabálysértésér t mennyire bírságolnak, nem tudják és nem is tudhatják a képviselők.
Idézet
 
 
+3 #1 ideje volt 2012-01-24 14:47
Éppen itt volt az ideje, hogy a helyi önkormányzatokn ál elharapódzott egyedi hatósági ügyekbe való belepofázás a négyelemit végzett képviselők részéről megszűnjön. Most majd lehet utcát elnevezni, meg szobrot állítani a nagyságos képviselő uraknak, mert ez a feladat való nekik. Az meg, hogy ki kap építési engedélyt, meg mennyire bírságolja meg a szabálysértési előadó a delikvenst legyen a szakma dolga.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...