Hirdetés
Jelentős egészségügyi és kulturális támogatást kapnak a kistelepülések PDF Nyomtatás
2020. szeptember 29. kedd, 07:00

euuuDanku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán tájékoztató előadást tartott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetségének Zalakaroson megrendezett kétnapos őszi közgyűlésén.

euuuDanku Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán tájékoztató előadást tartott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetségének Zalakaroson megrendezett kétnapos őszi közgyűlésén.

A helyettes államtitkár beszédében bemutatta a tárca által 2020-ban a kistelepülési önkormányzatok számára pályázati formában nyújtott támogatásokat, különös tekintettel az üres háziorvosi és fogorvosi praxisok, valamint a kultúra, a közművelődés területén elérhető pályázati lehetőségekre.

Danku Csaba az előadásában kiemelte, hogy a háziorvosi tevékenység ellátásához szükséges praxisjog megvásárlásának támogatására 2020-ban összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre.

A működő és az induló praxisközösségek fejlesztésére a „Három generációval az egészségért” program – több mint 10 milliárd forintos költségvetéssel – az egészségügyi alapellátás fejlesztését és az alapellátásban résztvevő szereplők együttműködésének erősítését célozza meg a szakellátás, az Egészségfejlesztési Irodák, valamint a területi és települési önkormányzatok bevonásával. Az alapellátó és a szakellátó fogorvosok havi rezsitámogatásának 380 000 forintra emelése következtében a fogászati ellátás minőségének további javulása, a humánerőforrás ellátottság stabilizálódása és a betöltetlen fogorvosi praxisok számának csökkenése várható, amelynek eredményeként javul a lakosság egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos elégedettsége – húzta alá beszédében a helyettes államtitkár.

Danku Csaba a kulturális támogatások kapcsán kijelentette, hogy a normatív állami támogatások növelésének, és a támogatásnöveléssel párhuzamos intézményfejlesztési projekteknek köszönhetően hazánkban az egyéni- és közösségi művelődési lehetőségek, valamint a kulturális értékekhez való hozzáférés lehetőségei – elsősorban a kistelepüléseken – az elmúlt években dinamikusan fejlődtek. Az önkormányzatok kulturális célú támogatási forrásai az idén tovább emelkedtek, az évi 30 milliárd forintról 45 milliárd forintra növelte Magyarország Kormánya az önkormányzatok kulturális feladatainak ellátására fordítható összeget.

Kiemelendő, hogy 2021-ben a települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása is jelentősen nő: 10,47 milliárd forint helyett már 16,49 milliárd forint jut majd erre a feladatra. Ez a számottevő növekedés a kistelepüléseket is előnyösen fogja érinteni – hangsúlyozta előadásában a helyettes államtitkár.

(Emmi)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...