Hirdetés
Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma alakult PDF Nyomtatás
2011. június 17. péntek, 09:00

 

tallai_andras03Megkezdte munkáját csütörtökön az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma. A testület létrehozásáról októberben kormányrendelettel döntöttek. Az első ülésen Pintér Sándor belügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár is részt vett.

Az érdekképviseleti szervek tagjai mellett megjelent az eseményen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Molnár Ágnes államtitkár, a szociális államtitkárságról Nyitrai Imre helyettes államtitkár, az oktatási államtitkárságról pedig Hoffmann Rózsa államtitkár - jelentette be Tállai András államtitkár a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, melyről tudósított az echotv.hu.

A Magyar Közlönyben tavaly október 26-án jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely szerint a kabinet létrehozta az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát. A testület egyik fő feladata a konzultáció a helyi önkormányzati rendszert, valamint a helyi önkormányzatok által ellátott közszolgáltatásokat érintő stratégiai kérdésekről, különös figyelemmel az önkormányzati rendszer megújítására. Ezzel egy időben hatályát veszítette az a 2006-os kormányhatározat, amely a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának létrehozásáról szólt.

Az önkormányzati államtitkár mostani tájékoztatóján emlékeztetett: a kormány határozott célja, hogy minél több vélemény és javaslat ismeretében hajtsák végre az átalakítást. Tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen nagy horderejű átalakítás nem történhet mindenki egyetértésével. Közölte, hogy a Belügyminisztérium egyeztetett minden érdekszövetséggel, és az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma keretében újra tárgyalóasztalhoz ültek. A mostani egyeztetést továbbiak is követni fogják.

Tállai András azt mondta: az érdekszövetségek koncepcionálisan elfogadják a minisztérium által meghatározott irányt, emellett viszont feltételeket fogalmaztak meg, és sok esetben kérik, hogy a koncepciót számításokkal támasszák alá. Mindenki elfogadja, hogy újra kell szabályozni az állam és az önkormányzatok közötti feladatokat, társulásokat kell létrehozni, a területfejlesztést megyei szintre kell emelni, és meg kell erősíteni az állami szerepvállalást.

Az első találkozáson mindenki választ kaphatott, de még maradtak nyitott kérdések. Olyanok is, amelyekben valószínűleg nem fognak egyezségre jutni. Az egyeztetés után belekezdenek az anyag kidolgozásába, s az még a nyáron a kormány elé kerülhet. A kormány dönt, és augusztus végén, szeptember elején előállhatnak egy végleges változattal.

„Egyértelmű cél az önkormányzati rendszer olyasfajta átalakítása, hogy az ügyfelek és a választópolgárok lehetőleg minél kevesebbet érezzenek a változásokból” – hangsúlyozta Tállai András. Olyan önkormányzati szolgáltatást, ügyintézést szeretnének számukra biztosítani, amely a jelenleginél színvonalasabb, olcsóbb és gyorsabb.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...