Hirdetés
Hétfőn sztrájkolnak az önkormányzatoknál – mi lesz az ügyintézéssel? PDF Nyomtatás
2017. július 17. hétfő, 07:00

sztrajkHétfőn reggel nyolckor száznál több polgármesteri hivatalban sztrájkolni fognak a dolgozók – írja a HVG.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) honlapján közzétett információk szerint az önkormányzati hivatalokban dolgozó tisztviselők és segítőik bérhelyzete kilencedik éve rendezetlen, állandósult a szakemberhiány. 

A tavaly megnyílt jogszabályi lehetőség alapján 303 önkormányzat saját adóerejére alapozva – valamilyen mértékben – emelte saját tisztviselői illetményalapját, de a területen dolgozó 17 282 fő (58 százalék) bére közel évtizede változatlan.

Az MKKSZ delegációja Boros Péterné elnök vezetésével július 14-én 13 órakor a Belügyminisztérium épületében tárgyalt a dr. Felkai László helyettes államtitkár vezette sztrájktárgyalási delegációval.

A július 17-ére meghirdetett sztrájk – melyre több, mint 100 önkormányzati hivatalban készülnek – már a harmadik ebben a sorban, 2016-ban két alkalommal, és egyre szélesebb körben már sor került munkabeszüntetésre. Akkor – bár a tárgyaló felet Rogán Antal miniszter személyében kijelölte a kormányfő – tárgyalásra vagy érdemi válaszra hiába várt a szakszervezet. 

Az MKKSZ – amely a napokban sikerre vitte az Államkincstárban dolgozó tagjai bérköveteléseit – továbbra is küzd a jellegadó, legnagyobb tagi csoportját alkotó önkormányzati dolgozók érdekeiért. 

A sztrájkköveteléseket egy három éves keretmegállapodásba foglalva az MKKSZ azonnali, 2017. október 1-jétől megadott 25 százalék bérkiegészítést igényel, aminek 2018. januártól be kell épülnie az alapbérbe, és erre épülne a további 2018 évi béremelés, amelynek el kell érnie a bérminimum 12 százalékos emelkedésének mértékét. Ezt zárná a harmadik évben, 2019-ben további 7 százalék béremelkedés.

Amennyiben ezt nem sikerül elfogadtatni, az MKKSZ járható útnak látja azt is, hogy a kilenc éve változatlanul 38 650 forintnyi illetményalapot 2018. január 1-jétől 60 000 forintra emeljék.

Jóllehet e követeléseket folyamatosan és megszakítás nélkül már több mint három éve képviseli a szakszervezet, e bérintézkedések fedezete nem szerepel az idei és a 2018-as állami költségvetésben sem.

A pénteki tárgyaláson megegyezés nem született; hétfőn reggel nyolckor száznál több polgármesteri hivatalban sztrájkolni fognak a dolgozók.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #7 megmondta 2017-07-18 14:17
Rossz az időzítés és rövid az időtartam. Gyenge az érdekérvényesít ési képesség, és nincs szolidaritás a közszférában. Szerintem esélytelen az ügy.
Idézet
 
 
+10 #6 Köztisztviselő 2017-07-18 11:03
A Járási Hivatal nem tudja lebonyolítani a választást, sem megfelelően képzett emberük, sem létszámuk nincs. Még a jelenlegi feladataikat is alig tudják elvégezni, a törvényben előírt határidőket sem tudják tartani. Ezért kéne jobban megbecsülni a köztisztviselők et, hogy az önkormányzati és az államigazgatási feladataik mellett még a választási feladatokat is elvégzik - bruttó 20.000.-Ft-ért!
Idézet
 
 
+7 #5 köztiszt 2017-07-18 10:17
Nálunk áramszünet lesz, 8 h -16 h -ig. :-) szóval mi ráhúzunk a két órára :-)) Amúgy semmi értelme nem lesz, bár a MÁK-osok valamiért csak megkapták. Talán mert ők a bírságolok? ..amúgy hajrá mindenkinek!!
Idézet
 
 
+8 #4 Anno2 2017-07-18 10:03
Idézet - kételkedő:
Nem vesznek minket semmibe...... Majd a járás lebonyolítja a választást.

Hajrá! Az Önkormányzatok meg dalolva biztosítanak nekik helyet, meg mindent? Reggel 5-től ott lesznek másnap reggel fél 6-ig? Bruttó 20 eFt- ért?
Idézet
 
 
+4 #3 kételkedő 2017-07-17 22:28
Nem vesznek minket semmibe...... Majd a járás lebonyolítja a választást.
Idézet
 
 
+17 #2 lófasz és estifény 2017-07-17 10:16
A mi hivatalunk is csatlakozhatott volna, még a polgármesterünk is szorgalmazta, azonban átbeszélve a dolgot arra jutottunk, hogy a két órás sztrájk csak bohóckodás, így inkább kihagytuk! Most őszintén, hétfőn reggel ki az az elvetemült ügyfél, aki reggel 8-tól 10-ig a hivatalt keresi? Nyáron! Az igazgatási szünet kezdetén! Na meg két óra hosszúságú sztrájk? Észreveszi azt valaki is? Amennyiben a szakszervezet meghirdet egy valóban nagyobb horderejű, mondjuk 1 napos sztrájkot, szerintem az elsők között leszünk akik csatlakoznak hozzá. A követelésekkel kapcsolatban: az illetményalap 60.000.-Ft-ra emelése a jelenlegi szorzók változatlanul hagyásával a középfokú végzettségűekre nézve nem jelentenek semmit. A jövőévi garantált bérminimum összege: 180.500Ft, tehet 3-as szorzó felett jelentene többet az illetményalap, mint a minimálbér. Ehhez csupán 31 évet kell eltölteni a hivatalban! Vicc, kérem ez az egész vicc. Igazából az egész rendszert át kellene dolgozni úgy, ahogy van, mert így lassan, de biztosan kiürülnek a hivatalok, a pénzügyes részlegek először, hisz a MÁK-os kollégák ha minden igaz már az emelt fizetést viszik haza, és jövőre újabb emelés következik, mi az önkormányzati szektorral pedig itt ragadtunk a semmi közepén! Kérünk mi is olyan fizetést, amiből élni is lehet, nem csak túlélni, és kérjük a szakszervezetet , hogy a mostaninál erélyesebben lépjen fel az ügyben, mert ez így tényleg csak *** és estifény!
Idézet
 
 
+14 #1 Köztisztviselő 2017-07-17 07:27
Amennyiben nem lesz eredménye a sztrájknak, még az idén további sztrájkokat kell tartani. Legközelebb 1 napos sztrájkot, ha ez sem vezet eredményre, 5 munkanapos sztrájkot kell tartani. Felhívom a köztisztviselő kollégák figyelmét, hogy ha mi nem állunk ki saját magunkért, akkor senki sem fog. Ébresztő!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...