Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 09., péntek, Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.

Vissza akarják állítani a járásokat PDF Nyomtatás
2010. szeptember 06. hétfő, 17:10

A járások visszaállításáról beszélt Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a Somogy megyei Kötcsén a jobboldali értelmiség hagyományos vitafórumán. Az régi-új közigazgatási egységet a minisztérium szakállamtitkára, Szabó Erika szerint 2013 végére vezetnék be véglegesen.

 

A járások a megye felosztásával kialakított, kisebb közigazgatási területi egységek voltak a nyolcvanas évekig, amikor megszüntették őket. Az államtitkár elmondta az mr1 rádiónak, hogy a járások a januártól induló megyei kormányhivatalok eggyel alacsonyabb szintjét testesítenék meg, így az államigazgatással kapcsolatos ügyeiket lakóhelyük közelében intézhetnék az állampolgárok.

A szakállamtitkár álláspontja szerint a többcélú kistérségi társulások rendszere nem ivódott be magyar közigazgatás rendszerébe, és átláthatatlan, nem egyértelmű az állampolgárok számára, hogy melyek azok a települések, amelyek beletartoznak, szemben a járással, ami történelmi hagyományokra tekint vissza, mindenki számára világos határokkal.

Lamperth Mónika, az MSZP-frakció közjogi kabinetjének vezetője szerint „teljesen érthetetlen” járások kialakításáról beszélni, hiszen készen van a kistérségi rendszer, amely szerinte „a korábbi szocialista kormányok legsikeresebb közigazgatási átalakító lépése volt”.

Vértessy László közigazgatási jogász akkor látná jónak az ötletet, ha az átalakítással az önkormányzatok a jelenleginél hatékonyabbak tudnák ellátni feladataikat. Az új közigazgatási szintnek a nagyon kis településeken lehet legnagyobb előnye.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?