Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. okt. 01., szombat, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Elöljáró válthatja fel a polgármestert a kistelepüléseken PDF Nyomtatás
2011. február 16. szerda, 12:30

zongor_gabor02Alapjaiban változtatják meg a szétaprózódott és emiatt igen költséges önkormányzati rendszert, ígérte a közelmúltban a belügyi államtitkár. A változtatás egyik lehetséges és máris vitatott eleme az lehet, hogy a kisközségekben nem lenne sem polgármester, sem képviselő-testület, sem önkormányzati hivatal, hanem elöljáró állna a falu élén.

 

Senki nem vonhatja kétségbe egy ország demokratikus berendezkedését csupán azért, ha nem minden településnek biztosítja a saját önkormányzat létrehozásához való jogot – fejtette ki szakmai álláspontját Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára a Népszabadságnak. Nemzetközi példákat említve leszögezte: nincs általánosan alkalmazható jó megoldás, nem külföldi modellek másolása, hanem a magyar rendszer működőképességének megteremtése a sürgető feladat.

A hazai rendszer átalakítása előtt meg kell határozni a települési önkormányzás minimumfeltételeit, vagyis azt: mitől válik egy lakóközösség alkalmassá arra, hogy a saját ügyeiben eljáró önkormányzatot, helyhatóságot hozzon létre – állítja Zongor. E tekintetben semmiképpen sem a lakosság száma a mérvadó, hanem az, hogy helyben képesek-e biztosítani az alapvető településüzemeltetési feladatokat, illetve más, minimális közszolgáltatásokat. A hatáskörök elosztása során darabról darabra számba kell venni, hogy mely szolgáltatásokat milyen szinten – helyben, társulás keretében vagy állami kézben – lehet magas színvonalon és a leghatékonyabban biztosítani.

Kistelepülések esetében szóba jöhet akár a kötelező társulás is, de egy polgármester és a képviselőtestület sokkal többet tehet, mint egy távolabbi székhelyközségben működő központi szervezet. Ez nem azt jelenti, hogy önálló polgármesteri hivatalt kellene mindenhol fenntartani, hiszen vagy ezer településen már ma sincs ilyen.

A következő lépés a finanszírozás feltételeinek megteremtése. Ha valamilyen kötelező közszolgáltatást helyi vagy kistérségi szinten lehet a polgárok számára legkedvezőbben biztosítani, akkor az államnak ezt maradéktalanul finanszíroznia is kell. Ha ez megtörténik, az a főtitkár szerint valóban érdemi fordulatot jelent, mert a települések a saját forrásaikat attól kezdve szabadon használhatják.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #20 DSD 2011-05-11 12:37
Idézet - István:
A harangozók nélkülözhetetlenek, de nem biztos, hogy képesek fejleszteni a településüket.

És a városi polgármester meg majd nagyon is fogja fejleszteni a hozzácsatolt kisfalut!? Ne legyünk már naívak! Láthattuk a közös tanácsokat.Mitő l lenne ez másképpen most? Az önkormányzatisá gnak pont az a lényege, hogy az ember maga dönthessen a sorsáról, s vezetőnek politikust, nem szakembert kell választani Erre van a hivatali apparátus.Persz e, jobb, ha ért is a dolgokhoz, de az elkötelezettség , a morál a legfontosabb.
Idézet
 
 
0 #19 nagyapa 2011-03-10 17:36
Georges Benjamin Clemenceau is "elkezdte"
egy ország feldarabolását, "gyönyörűen" be is fejezte! Talán az idézet is sugall már valamit az önkormányzatokr a nézve?
Idézet
 
 
0 #18 Emlékbe 2011-03-06 23:00
Az én édesapám 1985 és 90 között elöljáró volt a faluban, amely egy közös tanács ún. nem székhely társközsége volt. Elmondása szerint ez volt a klasszikus fából-vaskarika szisztéma, ahol a halálraítélt, tényleg gyarmati sorban lévő nyomorult kistelepülések százai kaptak ugyan valamit, de azt a kalapjuk mellé tűzhették. Pénzük nem volt, a mai fogalmak szerinti döntési jogkörük pláne nem. Elmesélte az öregem például, hogy az akkori elöljáróságnak volt joga utcaelnevezések re. Szerintem, ma már ez is irreális lenne, mert ki állná adott esetben egy ilyen döntés költségeit?
Idézet
 
 
0 #17 vidéki 2011-02-27 00:19
Ez elég komoly ellenállásba fog ütözni a vidék részéről (remélem!)... Nyilván drága és hatékonytalan a többszáz kistelepülési önkormányzat, de a demokrácia többi elem is gyakran az. Mégis ragaszkodunk hozzá, mert a többi altenatíva még rosszabb volt.
Idézet
 
 
+3 #16 dr. Nagy Attila 2011-02-24 16:59
Jó lenne, ha valaki konkrétumot is mondana.
Idézet
 
 
+5 #15 Ritoók Istvánné 2011-02-23 16:54
Tényleg nagyon rossz az a beállítás, hogy minden rossznak az okozói a kistelepülések. Ez egyszerűen nem igaz, mert csak azt kellene megnézni, hogy márcsak a valóságos népességi adatok alapján is, mennyi normatívát kapnak ezek a kistelepülések. Természetesen arra gondolok, hogy sajnos számos olyan van közöttük, ahol már hosszú idő óta nincs egyetlen iskoláskorú gyermek sem. De a legtöbb kistelepülésnek nincs más intézménye sem, hiszen még a posták és a kocsmák is lassan megszűnnek. Így még az ún. településüzemel tetés is rendkívül olcsó ezeken a helyeken, hiszen többnyire csak a közvilágítást kell üzemeltetni, lényegében útjaik és járdáik sincsenek. Hangzatos tehát ezekre ráfogni a gazdasági problémákat, de az a bizonyos lóláb nagyon is kilóg.
Idézet
 
 
+5 #14 kistelepülési polgár 2011-02-23 15:50
Az az érzésem, hogy megint egy olyan rétegen verik el a port,és teszik az önkormányzatisá g bűnbakjává, akinek az érdekérvényesít ő képessége a zéró körül mozog.Egyébként azt gondolom, nem az a fontos, hogy hogyan hívják a települést képviselő vezetőt ,hanem milyen jogokat adunk a kezébe és milyen sorsot szánnak a kistelepülésen élőknek.A hatékony működés és rendszer keresése elég érdekes az érintettek bevonása nélkül.
Idézet
 
 
+10 #13 Dr. Perjés Ottó 2011-02-23 12:50
Nagyon egyetértek azzal, hogy tisztázni kell: biztos, hogy nem a kistelepülések miatt van bajban az önkormányzati rendszer! Hozzáértő emberek gyorsan ki tudnák számolni, hogy mennyit költ az állam a kistelepülésen élőkre átlagosan és mennyit mondjuk egy fővárosi lakosra. Nem az ellentéteket akarom szítani, de nem véletlen, hogy az elmúlt 20 vagy akár 60-70 évben soha nem találkoztunk ilyen adatokkal. Bizonyára nem akarják az illetékesek ezt nyilvánosságra hozni, mert pártállástól függetlenül tartanak attól, hogy szörnyű adatok jönnének ki.
Idézet
 
 
+9 #12 Balázs 2011-02-23 09:37
Falusi lakosként szólok hozzá a cikkhez. Már megint a kistelepüléseke t bántják. Azért ilyen kicsik, mert a fiatalok elköltöznek a városokba. De miért költöznek el? Mert az elmúlt évek politikusai egyre kevesebbet adtak a falvaknak. Ezek a falvak csak úgy tudják saját környezetüket élhetőbbé tenni, ha az önkormányzati képviselők, polgármesterrel együtt ingyen vállal többletfeladato kat, társadalmi munkákat szerveznek. A kihelyezett "kormánybiztos" (idegen) el fogja vinni Mariska nénit az orvoshoz saját kocsival? Kiváltja a receptekre felírt gyógyszert a városban és házhoz viszi? stb. HÁT NEM FOGJA!!!!!!
Aki bent van a közigazgatásban évek óta, az látja, hogy egyre kevesebb normatíva van iskolára, óvodára, körjegyzőségek fenntartására. Miből rakjanak hozzá az önkormányzatok?
Szánalmas, amit ezek megint akarnak. Szó szerint meg akarják dögleszteni a falvakat!!!!
Idézet
 
 
+4 #11 valaki 2011-02-22 18:09
Ez igazi.Ispán lesz nemsokára.A falvak teljesen eltünnek,bünöző k tanyája lesz,fejlődésre pedig semmilehetőség, mert majd a központ,vagy város elviszi a pénzt.Egyet azért nem ártana tisztázni.Nem a kistelepülések miatt van bajba az önkormányzati rendszer.A kötvényeket se ők állították ki,hanem a nagyok.A kicsik mint mi is azért nem tudunk létezni,mert a feladat egyre több a normatíva egyre kevesebb.A megoldás az lenne ha a megfelelő feladat mellé forrást is biztosítanának. Aki falu él és jó helyen az tudja hogy a falvaknak egyetlen egy erősséége lehet ha van helyben önkormányzat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?