Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Mikor lesz érdemi változás az önkormányzati rendszerben? Ön mit gondol? PDF Nyomtatás
2011. február 15. kedd, 08:00

valasztas3Csak találgatni lehet, lesznek-e már az idén reformértékű átalakítások az önkormányzatok működési területén. Egyre több helyen intézmények működésének átmeneti szüneteltetésével próbálnak költséget megtakarítani. Keresse oldalunkon a szavazást, ha van véleménye!

 

Egyszerre kellene kezelni az önkormányzatok eladósodottságából adódó problémákat és áttekinteni a helyhatóságok feladatait. Az államkincstár adatai szerint az önkormányzatok adóssága 1200 milliárd forint, ebből 330 milliárd a forinttartozás, a többi jellemzően euró- és svájcifrank-alapú. Ami a feladatkört illeti, az állam hajlandó arra, hogy több feladatot is visszavegyen. Az is elképzelhető, hogy az önkormányzatoknak csak a helyhatósági munka marad – írja a napi.hu.

A szolgáltatások színvonalának csökkenése évek óta zajlik, igazán látványossá tavaly vált, amikor költségvetési okokból mintegy 120 milliárd forinttal mérsékelte a kormány az önkormányzati rendszer támogatását, a kötelező feladatokat és elvárásokat viszont változatlanul hagyta. Az új kormány nem pótolta ezt az összeget, a költségvetési támogatás szintje nem követte az inflációt, és nem változott a feladatok száma sem, a költségek azonban tovább növekedtek.

Most még szűkebb az önkormányzatok mozgástere, mintegy 40-45 milliárd forintnyi a rendszer forráshiánya 2010-hez képest - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szerinte ennek pótlása mindenképp szükséges lenne a működőképesség fenntartása érdekében. Lényegében az önkormányzatok biztosítják a közszolgáltatások 70 százalékát. A gyermekoktatás és -étkeztetés költségei például markánsan nőttek.

Jelentősebben spórolni már csak a szolgáltatások színvonalának vagy tartalmának csökkentésével lehet, illetve akkor, ha ezeket részben, a kötelező feladatok melletti pluszokat - mint a művészeti oktatás - pedig teljes mértékben a lakosság finanszírozza. A jelenlegi modellben az államnak sem kerülne kevesebbe az oktatás vagy az egészségügyi ellátás biztosítása, az pedig a büdzsé hiányát növelné.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 No comment 2011-02-20 20:04
Rossz a kérdés felvetése, nem azt kellene kérdezni, hogy mikor lesznek érdemi változások, hanem hogy vannak-e? Nálunk a Főpolgármesteri Hivatalból 150 munkavállalót küldtek el a héten. Hát mi ez, ha nem érdemi változás?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?