Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 20., hétfő, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Szigorúbb feltételekkel vehetnek fel hitelt az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2011. január 11. kedd, 08:00

konyvvizsgaloCsakis független könyvvizsgáló engedélyével vehet fel hitelt egy önkormányzat ettől az évtől. Megsokszorozódott az eladósodott önkormányzatok száma, mára 1200 milliárd forint kölcsönük van összesen, több önkormányzat már csődbe is ment emiatt. Ezért kellett módosítani a törvényt.

 

Az önkormányzatok sokszor a működésükre is felvettek hitelt, ezért mindenképpen időszerű volt a szigorítás – mondta az MR1-Kossuth rádiónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György. A hitelfelvétel korlátozása a mozgástér beszűküléséhez vezet, viszont biztonságosabbá teszi az önkormányzatok állami finanszírozását.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Szilágyi Menyhért szerint a kisebb önkormányzatoknak nem jelent megoldást a szigorítás. Sok településen nemcsak az eladósodottság a probléma, hanem az is, hogy a meghatározott feladatokra sem elég az állami támogatás. Az önkormányzatok jelentős része a működési hiányt is a folyószámlahitelből igyekezett pótolni. Ha most minden egyes alkalommal könyvvizsgálót kell keresni, amikor az önkormányzat hitelügyben tárgyal a bankkal, az egyrészt időbe telik, másrészt a költségeket is emeli.

Harmincnál is több csődöt jelentett önkormányzat van az országban. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég becslése szerint a következő egy-másfél évben az önkormányzatok által korábban kibocsátott 600 milliárd forintnyi kötvényállomány egyharmadának jár le a türelmi ideje. A tanácsadó cég igazgatója, Bunna Gyula azt mondja, az uniós pályázatokhoz szükséges önerő fedezetére vettek fel hitelt az önkormányzatok, ez az eladósodottság fő oka. Ez 2005 és 2009 között 1200 milliárd forintnyi adósságállományhoz vezetett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #10 Dr. Póta György 2011-01-17 07:26
Az ÖNHIKIRE nincs összegszerű jogosultság, épp az a baj, hogy nem tisztázott, hogy milyen esetben, és milyen mértékig kellene - a kötelező feladatok alulfinanszíroz ottsága miatt - az államnak pénzügyileg helytállni. Ha egy önkormányzat működési hiányait szeretné az ÖNHIKI-vel betömni, akkor az egy puszta igény, amit a rendelkezésre álló keretekből az elbírálási procedúra alapján elutasítanak, vagy részlegesen kielégítenek. Ennek semmi köze sem az eredeti alapelvekhez, sem pedig a felelős gazdálkodás követelményeihe z. Már csak az a kérdés, hogy az új szabályozás rendszerszerű lesz-e, az edddigi tarthatatlan.
Idézet
 
 
0 #9 Énekes Zoltán 2011-01-14 07:38
Sejtelme sajnos nem fog beigazolódni Ríger Attilának, pedig tök igaza van. Tiszaburán elzárták a gázszolgáltatás t, mert nem tudta az önkormányzat fizetni a szolgáltatást. Az ÖNHIKI-re való jogosultság összegének is csak az egy harmadát kapták meg. Mindenképpen rendezni kell az ÖNHIKI-t.
Idézet
 
 
+1 #8 Ríger Attila 2011-01-14 07:13
A közölt híranyag alapján igen nagy káoszt sejtek az önkormányzatok gazdálkodásában . Jó lenne persze látni egyszer egy korrekt anyagot, amely részletezi, hogy ez az irdatlan adósságállomány (1200 milliárd forint) melyik önkormányzatokn ál gyűlt össze – legalább is nagyságrendileg és főbb önkormányzati típus szerint. Ennek alapján kellene átgondolni azt, amit az önkormányzatoké rt felelős államtitkár nemrég egy nyilatkozatában fejtegetett, az ÖNHIKI-k rendezésével kapcsolatban.
Idézet
 
 
0 #7 kir3 2011-01-13 18:12
Lehet-e valamit tudni arról, hogy a könyvvizsgálók milyen szempontok alapján alakítják ki – országosan egységes, mi más lehetne – véleményüket. A TÖOSZ elnöke nem véletlenül hangsúlyozza, hogy ez a szabályozás legfeljebb költségesebbé és lényegesen hosszabbá teszi az eljárást. Kinek jó ez? Nem kellene ezt sokkal inkább bizonyos egységes szakmai szempontok alapján az önkormányzatoko n kívül alapvetően a hitelintézetekr e bízni?
Idézet
 
 
+4 #6 Csak egy elmélet 2011-01-13 10:02
Egyetértek azzal, hogy szigorítani kell az önkormányzatok néha "esztele" hitelfelvevései t DE a mindenkori magyar kormány is beláthatná azt, hogy itt elsősorban gazdaságot kellene erősíteni, kiépíteni, hogy legyen miből kiindulni mert hiába a nagy beruházások ha nincs aki igénybevegye.Ni ncs pénze az embereknek válalatok mennek csődbe nem lesz helyi adó, iparűzési adó amik bevetelt jelenthetnek az önkormányzatokn ak.A gazdaságunkban a jövönk de amig nincs gazdaságunk nincs jövönk.
Idézet
 
 
0 #5 közszolga 2011-01-13 07:57
Nem hallottam a cikkben hivatkozott rádiónyilatkoza tát Gémesi úrnak, de ha valóban tőle származik az a mondat, hogy „a hitelfelvétel korlátozása a mozgástér beszűküléséhez vezet, viszont biztonságosabbá teszi az önkormányzatok állami finanszírozását ”, nos, akkor óriási baj van! Ha ugyanis, valóban ez a véleménye a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének, akkor az önkormányzatisá ggal igen-igen nagy gondok lehetnek. Itt már ugyanis szó sincs kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok közötti különbségről
Idézet
 
 
+8 #4 jegyző1 2011-01-11 15:48
Az alulfinanszíroz ás és az vezetett a hitelfelvételhe z, hogy a korábbi fejlesztések önerejét csak hitelekkel tudják az önkormányzatok finanszírozni. A pályázatok 10 %-os önrészigénye, stb. mézesmadzag volt, amit nem akartak elszalasztani, a saját erőre pedig az alulfinanszíroz ás miatt nem tudták hozzá tenni, a saját bevételek növelésére a helyi adókból a lakosság és vállalkozói réteg eladósodása és elszegényedése miatt nem számíthatnak. Ez most csapódik le mind, hiszen a felvett hitelek kamatait negyedévenként legutóbb év végén kell fizetni.
Idézet
 
 
+6 #3 könyvvizsgáló 2011-01-11 15:07
Amíg az önkormányzatok adják a megbízást, és amíg véleményére nem alapoznak a mainál sokkal súlyosabban a könyvvizsgálói függetlenség csak álom. Kevés a munka, nem mindenki engedheti meg magának, hogy - a legkirívóbb eseteket leszámítva -, megtagadja a záradékolást, vagy más, az önkormányzatokr a hátrányos megállapításoka t tegyen.
Idézet
 
 
+4 #2 Várkonyi Attila 2011-01-11 15:02
Ha az egészségügyben igaz a mondás, hogy a megelőzés talán fontosabb a gyógyításnál, akkor ez az önkormányzati gazdálkodásra még igazabb.
Az "István a Király" című darabban mondja Sarolt István fiának, hogy "István fiam, nincs más választás Rendet kell tenni, rendnek kell lenni végre Rendet kell tenni, rendnek kell lenni nálunk." Ez tökéletesen igaz a mai Magyarországra is.
Idézet
 
 
+8 #1 Várkonyi Anita 2011-01-11 13:39
Ez nem valódi megoldás. Amikor már felelőtlenül hitelt kell felvenni, azt többnyire megelőzi a felelőtlen gazdálkodás. Ott kellene rendet tenni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?