Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. okt. 01., szombat, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Szócsata a közfoglalkoztatás új rendszeréről PDF Nyomtatás
2011. január 07. péntek, 13:20

torok_zsoltKözleményben válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium az MSZP szóvivőjének csütörtöki sajtónyilatkozatára, amelyben azt állította, hogy a napokban százezer közcélú és közhasznú foglalkoztatottnak mondanak fel az önkormányzatok. A minisztérium szerint az állítás nem igaz, a rendszer működése folyamatos.

 

A kormány a 2011-es költségvetésben a 2010-es 117 milliárd forintról 64 milliárd forintra csökkentette a közfoglalkoztatásra szánt állami támogatást - mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője. Nagy Anna kormányszóvivő erre válaszul közölte, hogy a 64 milliárd forint mellett a költségvetésben szerepel 88,5 milliárd forint „szociális ellátásokra félretett” összeg is a közfoglalkoztatás rendszerének fenntartásához. De Török Zsolt szerint ezzel a kormány csak rendszeres szociális segélyezésre rakott félre pénzt.

Az új közfoglalkoztatási programnak az a célja, hogy az eddiginél hatékonyabb tervezés és pénzfelhasználás eredményeként a több munkavállaló közfoglalkoztatásba történő bevonására legyen lehetőség – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium: míg a szocialista kormány idején 100 ezer ember dolgozott a közfoglalkoztatásban, „a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja 200 ezer fő bevonására teremt lehetőséget”.

2011-ben közfoglalkoztatásra 64 milliárd, szociális ellátásokra 88,5 milliárd forint jut a költségvetésből. Ez 152,5 milliárd, az előző kormány e célokra 2010-re 117 milliárdot tervezett – erősíti meg a kormányszóvivő szavait a minisztériumi közlemény, és megismétli a kormány ismert álláspontját, hogy az állami eszközökkel létrehozott munkahelyek biztosítása a foglalkoztatási feszültségek kezelésének csak átmeneti formája lehet.

A kormány alapvetően a piaci foglalkoztatás feltételeinek megteremtésében látja a foglalkoztatás-bővítés hosszú távú lehetőségét, miközben fontosnak tartja a közfoglalkoztatás rendszerének minél hatékonyabb megvalósítását és fejlesztését. Ehhez több érintett tárca bevonásával középtávú koncepció készül.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #6 Rejtélyiné Nagy G. 2011-02-02 15:32
Akik eddig dolgozhattak az önkormányzatnál , most segélyen vannak, az önkormányzat pedig nem tudja rendbentartatni a közterületeit, a segélyek rá eső részét pedig fizetnie kell. A segély kevés ahhoz hogy megéljenek, kistelepülésről esélyük sincs arra, hogy visszakerüljene k az elsődleges münkaerő piacra. Ez mindenkinek rossz.
Idézet
 
 
+3 #5 czoma 2011-01-22 13:52
kjhhwciquwe
Idézet
 
 
+8 #4 Dr. Rácz Tibor 2011-01-12 20:51
Egy kicsit számháború íze van annak, hogy az előző kormány idején 100 ezer ember dolgozott a közszolgáltatás ban, míg a Nemzeti Közfoglalkoztat ás Programja 200 ezer fő bevonására teremt lehetőséget. Nem tudom, hogy ezt milyen tény anyag alapján prognosztizáljá k, nem beszélve arról, hogy a 200 ezer sok, kevés vagy éppen elég?!
Ami viszont valóban lényeges és örömmel üdvözölhető, hogy a kormány a foglalkoztatásb ővítés lényegét hosszabb távon a piaci foglalkoztatás( !) feltételeinek megteremtésében látja. Minden bizonnyal ez az egyetlen helyes út.
Idézet
 
 
+1 #3 Igazgató 2011-01-12 07:34
Nálunk a takarítók, a portás, a fűtő, meg néhány segéderő 8 órás közfoglalkoztat ottként dolgoztt az iskolába, és hjasonló a helyzet a környék településeinek szinte valamennyi intézményében. Az új közfoglalkoztat ási programban erre csak korlátozottan van lehetőség. A költségvetésekb en pedig korlátozottan van pénz arra, hogy őket kiváltsák hagyoményos foglalkoztatáss al. Mi sem tudjuk honnan elővenni a különbözetet. Pályázunk aztán meglátjuk.
Idézet
 
 
+1 #2 repka 2011-01-11 01:24
Egy legalább kiszámíthatóan vacak rendszer helyett kaptunk egy rövid távú megoldást, már aki folytathatta a munkát. A kizáró feltételekből már bőven van, de márciusban már az utcán lesz a többség. Csupa lózung, kevés pénzért, amire csak átmenetileg számíthatok. Persze addig is történhet csoda!
Idézet
 
 
+12 #1 taki 2011-01-10 19:19
melyik rendszer működése folyamatos??? komolyan gondolta, hogy azzal, hogy dec 27.-én kilök egy pályázatot, amit azután legalább 3x módosít, folyamatos a közfoglalkoztat ás?
az átláthatóságról , meg nem is beszélek!!!
több százan estek el munkahelyektől, és ezt csak az tudja aki ebben dolgozik, és nem pedig ők,akik el sem tudják képzelni mit jelent minimálbérből élni!!!!!!!enny it az új közfoglalkoztat ási rendszerről!!!! jöjjön csinálja 2 napig aztán majd eldönti, hogy mi az átlátható!!!!!! !!!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?