Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. okt. 01., szombat, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Mi lenne az új közigazgatási bíróságok dolga? PDF Nyomtatás
2011. január 03. hétfő, 11:00

retvari_benceKözigazgatási és közérdekvédelmi bíróságok felállításának tervéről is beszélt egy interjúban Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Úgy vélte, ezek még ebben a ciklusban megalakulhatnak, ha az országgyűlés tavasszal, az alkotmány vitájában elfogadja az elképzelést.

 

A korrupció elleni fellépést is erősíthetné az tervek szerint önálló, egységes közigazgatási bírósági rendszer felállítása, amelyben e bíróságok közérdekvédelmi feladatokat is elláthatnának – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban az államtitkár. Ellenőriznék például önkormányzati döntések célszerűségét, indokoltságát, emellett vizsgálnák a közpénzek felhasználását, és politikusok felelősségének kérdésében is állást foglalhatnának.

Van olyan javaslat, amely szerint a közbeszerzéseknél felmerülő jogi problémák rendezése is e testületek feladat lenne. Ugyancsak ezek döntenének a közigazgatási dolgozók munkaügyi pereiben, a közbeszerzési jogvitákban, és távol tarthatnák a közpénztől azokat, akik korábban megdézsmálták az állami vagyont.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #4 Róka 2011-01-08 17:16
Kedves Haragos, hadd magyarázzam el a hisztéria okát. Magyarország a korlátlan lehetőségek útja helyett a korlátlan hatalomét választotta. Ahogy mondod, az ország többsége az ambíciózus minsizterelnökk el karöltve. De nekem pl. az is fájni tud, ha nem engem, hanem a jól dolgozó kollégámat küldik el indoklás nélkül, és azt is sajnálnám, hogy a barátom kedvenc rádióját lehetetlenítené k el bírságokkal, akkor is, ha nézeteivel nemigen értek egyet. A hisztéria átmeneti, és szerintem is túlzások hangzanak el, de a figyelmeztetés jogos.
Idézet
 
 
-2 #3 Haragos 2011-01-08 16:53
Ha már a közérdekvédelem től is aggódnak a tiszelt hozzászólók, akkor nincs min csodálkozni a médiatörvény miatti hiperhisztérián . Ahol vadul lehet bírálni a médiatörvényt, diktatúrát kiáltani, utálni a miniszterelnökö t, miközben az ország tobbsége a kormány mögött áll, ott hol van a sajtószabadság- világvége?
Idézet
 
 
0 #2 Herényi 2011-01-08 13:02
A közérdekvédelem bírói útra való terelése egy újabb hungarikum az én ismereteim szerint. A köz védelme üdvös, de ki tudja jogszabályokra bontottan meghatározni, mi minősül annak? Nem látom a filozófia véleménycsatáka t, amelyek az egyéni szabadságjogok és a közösség jogos előnybe részesítésének határeseteit feszegetné. Nehogy valami régmúltra emlékeztető eljárásvilág alakuljon ki! Mert aztán jöhet az erkölcsrendőrsé g, meg hasonlók, a végén a gondolatrendőrs éggel. A közérdeket semmibe vevő vállalkozók, ügyeskedők, színesfémgyűjtő k, vagy akárcsak hangoskodó lakók, stb. megregulázása javítja a közhangulatot, de eközben sem nélkülözhetjük a jogbiztonságot, és természetes szabadságjogain kat. Tartsuk a szellemet a palackban, ha lehet.
Idézet
 
 
+3 #1 Dr. Teleg György 2011-01-04 18:54
A közigazgatási bíróságok felállítását - mondjatni visszaállítását - kifejezetten kívánatos, pozitív dolognak tartom. Ehhez képest nagy érdeklődéssel olvastam a szóban forgó nyilatkozatot, annak azonban egy kitétele megdöbbentett, és szeretném remélni, hogy csak téves értelmezésről vagy elírásról van szó. E szerint ugyanis a közigazgatási bíróságok feladata lenne – egyebek között – az „önkormányzati döntések célszerűsége, indokoltsága” elbírálása, nyilván egy-egy perben. Ez nemcsak a hatályos alkotmánnyal megy szembe, akár tételesen is, hanem ellentmond az új alkotmány szabályozási elveinek is. Ez ugyanis, igen helyeselhető módon, a következőket mondja „a helyi képviselő-testü let a törvényben meghatározott vagy az önként vállalt feladat-hatáskö rei ellátása során önállóan szabályoz és igazgat, döntése csak törvényességi okból vizsgálható felül”.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?