Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Elhunyt Dr. Kara Pál nyugalmazott közigazgatási államtitkár PDF Nyomtatás
2013. április 30. kedd, 06:00

 

kara_pal2Dr. Kara Pál, a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnöke, a Belügyminisztérium korábbi önkormányzati és építésügyi helyettes államtitkára, Martonvásár díszpolgára életének hetvenedik évében elhunyt – tudatta közös közleményében a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal.

1943. április 30-án, Szombathelyen született. Az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán 1967-ben diplomázott. Több közigazgatási szervezetben, intézményben végigjárta a ranglétra minden fokát. A Hajdú-Bihar Megyei Tanács vb-titkárságán gyakornok, előadó és főelőadó volt 1971-ig, majd áthelyezéssel a Szentendre Városi Tanács vb-titkárságának vezetője lett. Két év múlva kinevezték Pomáz Nagyközségi Tanács vb-titkárának, majd 1975-1978. között a Pest Megyei Tanácsnál helyettes osztályvezetőként dolgozott. Érd nagyközség várossá nyilvánítását megelőzően nevezték ki vb-titkárnak.

1982. január 1-jétől 1989. június 1-jéig a Magyar Közigazgatási Intézet jogelődjénél, az Államigazgatási Szervezési Intézetben dolgozott munkatársként, főmunkatársként, kutatásvezetőként, majd igazgatóhelyettesként. Ezt követően, 1990 májusában került a Belügyminisztériumba, ahol előbb főosztályvezetőként, majd három cikluson át, 1992. január 1-jétől 2003. július 31-éig önkormányzati helyettes államtitkárként dolgozott.

Érdeklődése, szakmai tevékenysége középpontjában mindig a helyi-területi közigazgatás korszerűsítése állt. Részt vett az úgynevezett kisvárosi modell kimunkálásában, a járások helyébe lépő városkörnyéki igazgatás megalapozásában, a községi elöljáróságok létrehozásában, a budapesti agglomeráció felmérésében, majd az önkormányzati rendszer elméleti előkészítésében. Tanulmányaiban is elsősorban e témakörökkel foglalkozott.

Az önkormányzati és a helyhatósági választási törvény hatályba lépését követően elsősorban az induló önkormányzati rendszer megvalósítását segítette, valamint az önkormányzati törvényhez kapcsolódó különböző jogszabályok tervezeteinek kimunkálásában vett részt. Közreműködött az önkormányzatok fejlesztéseit segítő cél- és címzett támogatási rendszer kimunkálásában. Feladatai közé tartozott, hogy rendszeres szakmai együttműködést folytasson a köztársasági megbízottakkal és az országos önkormányzati érdekszövetségekkel, valamint a Magyar Közigazgatási Kamarával. Külön megbízatásként, 1992-től a belügyminiszter által átruházott jogkörben irányította a tűzoltóságot és a polgári védelmet.

Több mint egy évtizeden át tanított az Államigazgatási Főiskolán. Tanítványaival szívesen osztotta meg mély elméleti tudását és széles körű gyakorlati tapasztalatait. Egykori hallgatói közül ma igen sokan dolgoznak felelős közigazgatási beosztásokban.

Életének hetvenedik évében, 2013. április 15-én Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Kórházban hunyt el. Végakaratának megfelelően szűk családi körben helyezték örök nyugalomba Budapesten, a Kőbányai Új Köztemetőben.

*

Dr. Kara Pál 2004-től 2011-ig volt az ETK Önkormányzati Klub szakmai vezetője. Emberségét, elképesztő tárgyi tudását, zseniális elemzőképességét egész csapatunk csodálta. Aki csak egyszer is részt vett a klub egy vitanapján, konferenciáján, amelynek hagyományosan ő volt a levezető elnöke, nem felejti el azt a szakmai igényességet, emellett megértő figyelmet, elegánsan türelmes határozottságot és nyitottságot, amely jellemezte.  Írásai, melyekkel portálunkat megtisztelte, mind a mai napig aktuális, gondolatébresztő és orientáló olvasmányok.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Miskolczi Tamás

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?