Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. jún. 29., szerda, Péter és Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.

Társadalmi egyeztetés a járásokról PDF Nyomtatás
2012. január 11. szerda, 08:00

 

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit. Országosan 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tervezik.

A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.

A tervekről a kormany.hu honlapon lehet olvasni és január 20-ig lehet őket véleményezni.  Az országgyűlés elé várhatóan 2012 februárjában kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik fontos állomásaként. A cél olyan modern kori járások kialakítása, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez.

A járási rendszer kialakításának szakmai előkészítését kutatóintézeti szakmai tanulmány előzte meg. A kutatási tapasztalatok, valamint az előzetes egyeztetések alapján alakította ki a KIM a járások számára vonatkozó javaslatát, amelyet egyeztetett a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal.

A kialakítás alapelve a gyors és könnyű hozzáférés biztosítása az államigazgatási szolgáltatásokhoz, a létező ügyintézési helyszínek megőrzése, a területi államigazgatási szervek illetékességi területeinek járási alapú rendezése, valamint a megyék határainak megőrzése.

A járások kialakítása kapcsán az a cél, hogy települések „jól érezzék magukat” ott, ahová beosztják őket, de ha ez mégsem így alakul, lehetőség lesz a járásváltásra. A települések véleményére is számítanak a most indított társadalmi egyeztetés során.

A járások kialakításánál érvényesíteni kívánt legfőbb cél a területi államigazgatás újjászervezése kiemelkedő elemének megvalósítása, az államigazgatás jelenleg körzeti, helyi szinten működő szerveinek járási szintű integrálása, az önkormányzat és államigazgatási feladat- és hatáskörök szétválasztása, az identitásra, a közösségépítésre, a településszerkezeti adottságokra és a szakmai teljesítőképességre alapozott, hosszú távon stabil járás létrehozása.

Ennek alapján a járási kormányhivatalokhoz kerülnek a jegyző - kivételesen a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője - hatáskörébe tartozó államigazgatási, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek.

A nyilvánosságra hozott anyagok megtalálhatók a kormany.hu webcímen, véleményezésük határideje: 2011. január 20. A véleményeket az Államtitkárság a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen várja. (kormany.hu)


Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #13 Márton Attila 2012-01-19 22:59
Hajdú-Biharban a "mélyen tisztelt" Márton Attila, körzetében a civil és kisebbségi szervezetek valamint az egyházi vezetők a térségbeli és a határon túli Polgármesterek is Létavértest szerették volna Járási Székhelynek.Ezz el szemben a társadalom igényével szemben más település lett kijelölve!!!! Ennyit a társadalmi konszenzusról erre felé!!!
Idézet
 
 
+2 #12 Káli-medence 2012-01-19 20:12
Megint azok rajzolták át a járásokat, akik nem vidéken élnek. Káli-medence kettészakítva. Fele Tapolca, másik része Balatonfüred. Tapolca 15 km. Balatonfüred 30 km.Az itt élők nem mondhatnak véleményt. Közmeghallgatás nincs. Minek? Old meg paraszt a problémádat. Ugye ez a 2/3. Hajrá FIDESZ !!!! Jó reggelt Lasztovica Úr ! Most kellene a településeket látogatni, nem a választások előtt.
Idézet
 
 
+1 #11 Izsáknak 2012-01-17 19:36
Ugyenannyira lesz az ügyintézés a "zemberektől", mint az Országgyülés az országtól - fényévekre! Csökken a köztisztviselői létszám, csökken az ügyek száma, mert az igazán rászorulók nem tudják megfizetni az utazás költségeit. Igazad van, hogy más országban már rég tüntetnének, csak itt sokan nem fogják fel, miről van szó! Pedig jó lenne már a Széll Kálmán terv mintájára egy PETŐFI TERV is! A Nemzeti dal is ráfért egy A4-es papírra és amikor e kellő helyen felolvasták mi lett belőle....
Idézet
 
 
+4 #10 hegyhát 2012-01-17 16:29
Sajnos a "tanulmány készítésekor senki nem kérdezett minket, és véleményezésre sem kaptunk a dokumentumból. Pedig van múltunk, jelenünk és jövőnk is lesz!
Idézet
 
 
+7 #9 sjsj 2012-01-17 13:17
Amikor a "Járások kialakításának koncepció"-ját olvastam, benéztem a monitor mögé , mert azt gondoltam, hogy ott van a folytatás. A hozzászólásokbó l úgy látom ezzel a dologgal ti sem jártatok különben. Ez az egyeztetés meg 10 napos határidővel egy vicc. Körjegyzőséghez tartozunk, de a jegyző és önkormázata és mi a önkormányzatunk is más járáshoz. Előzény: tanulmányok, egyeztetés stb.Blabla
Idézet
 
 
0 #8 én sem értem 2012-01-16 22:05
Hát igen, szinte minden jegyzői hatáskör bekerül a járásokhoz.
Szociális ügyek közül azok maradnak, ami önkormányzati ügy, persze, ha addig nem teszik át jegyzői hatáskörbe, mint például a lakásfenntartás i támogatást .
Idézet
 
 
+3 #7 nem értem 2012-01-16 09:52
Akkor most szerintetek, minden szociális-ügy bekerűl a járásokhoz, és nem lesz szükség egy szociális ügyintézőre sem? Mert ugye ez mind jegyzői hatáskör!
Idézet
 
 
+12 #6 Izsák 2012-01-15 02:00
Milyen alávaló dolog egy ilyen komoly ügy úgynevezett társadalmi vitáját tíz napra korlátozni, és pl. magát a járási koncepciót egy darab A4-es oldalon leírt általános vakerral elintézni?! Mi ez, ha nem durva központosítás, az orbáni diktatúra kiépítésének egy újabb látványos megnyilvánulása ? De megérdemeljük, mert ezt is ugyanúgy szó nélkül lenyeljük majd, mint pl. a magánnyugdíjkas szák pénzének a lenyúlását és elköltését. Egy normális országban már rég százezres tömeg venné ostrom alá az országgyűlést, vonná kérdőre és felelősségre az úgynevezett népképviselőket , akik mindezt mamelukok módjára megszavazták. Gyalázat!
Idézet
 
 
+14 #5 missa brevis 2012-01-11 21:52
A kormany.hu oldalon a "Kapcsolódó anyagok" "Járások kialakításának koncepciója" c. dokumentum terjedelme mindössze egy A4-es oldal. Ez komoly?
Idézet
 
 
+2 #4 én sem értem 2012-01-11 19:00
nem értem és sztaroszta!

Még jó, hogy nem értjük! Valószínű azért nem értjük, mert mi ezt máshogyan értjük.
Az embereknek eddig jó volt, "ezután meg lehet, hogy még jobb lesz", ha nem, akkor meg tévedtünk.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?