Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

ÁSZ: háromszorosára nőtt az önkormányzatok adóssága négy év alatt PDF Nyomtatás
2012. január 05. csütörtök, 09:00

 

domokosAz önkormányzati hitelek visszafizetése 2007 és 2010 között nem okozott gondot, azok jórészt olyan fejlesztési hitelek voltak, amelyek az európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokhoz szükséges önrész, illetve előfinanszírozási összeg előteremtéséhez kellettek – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Kossuth Rádióban.

A megyei jogú városok pénzügyi helyzetét vizsgáló most közzétett ÁSZ-jelentés többi között azt is megállapította, hogy az önkormányzatok milliárdos hiteleket vettek fel, ráadásul leginkább svájci frankban és euróban adósodtak el. Sok nagyváros négy év alatt megháromszorozta az adósságát.

A gazdasági ellenőrző szerv vezetője a 180 percben felhívta a figyelmet arra is, hogy 2011-ben, illetve a következő időszakban már komoly gondot jelent az eddigi kölcsönök törlesztése. Ennek oka egyrészt a devizaárfolyamok emelkedése, másrészt hogy volt, aki 3-5 éves törlesztési türelmi idővel vette fel kölcsönét. 

A fejlesztési hitelek különféle célokra mentek el, többek közt jóléti típusú kiadásokra, iskolákra, kollégiumokra, fürdőkre, sportcsarnokokra. Voltak nem EU-támogatott beruházásokhoz felvett hitelek is,  valamint olyan önkormányzat is van, amely már magát sem tudta finanszírozni, de ppp-s beruházásra vállalkozott és hosszú távú anyagi elkötelezettséget vállalt. A megyéknél pedig már működésre is jelentős hiteleket kellett felvenni. 

Ez 2008-ig a bankoknak és a hitelfelvevőnek is jónak tűnt, mert rendkívül kedvező volt a finanszírozási környezet, könnyű volt kölcsönhöz jutni. Ez a helyzet azonban a válsággal drasztikusan megváltozott: 2011-ben komoly gondot jelent újabb hitelek felvétele, miközben az önkormányzatok a beruházásokban el vannak kötelezve, így halmozódni kezdtek a kifizetetlen számlák – mondta Domokos László. Az ÁSZ elnöke hozzátette, az eladósodás pártállástól független, szinte minden megye és megyei jogú város vett fel jelentős kölcsönt, az egyik kivételesnek számító önkormányzat Győr-Moson-Sopron megye, amelynek alig van hitele.

Domokos László szerint a kialakult helyzet miatt óvó, gondoskodó intézkedések váltak szükségessé. A megyei önkormányzatok adósságát az állam átvállalta, a megyei jogú városok pedig nagyrészt saját bevételekből, helyi adókból, vagyonértékesítésből kívánnak törleszteni. Az ÁSZ elnöke azonban megjegyezte manapság vagyontárgyat, ingatlant, de akár vállalati tulajdonhányadot is, nagyon nehéz értékesíteni a piacon.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?