Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. dec. 04., vasárnap, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Megszavazta a parlament az önkormányzati törvényt PDF Nyomtatás
2011. december 21. szerda, 07:00

 

tallai_andrasLesz elegendő idejük az önkormányzatoknak arra, hogy felkészüljenek a helyhatóságokról most elfogadott törvény alkalmazására, mert a 157 paragrafusból álló jogszabály nagy része csak 2013-ban lép hatályba - közölte a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, Tállai András.

A jogszabály világosan szétválasztja az önkormányzati és az állami feladatokat. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években egyre több ellátási kötelezettséget írt elő a központi igazgatás az önkormányzatoknak, de az új feladatok mellé nem biztosították a megfelelő finanszírozási forrást. A jövőben több feladatot vállal az állam - húzta alá Tállai András.

Jövőre az önkormányzatok ellenőrzésére, a megyei önkormányzatok megváltozott feladatrendszerére és a helyhatóságok szigorúbb hitelfelvételére, illetve kötvénykibocsátására vonatkozó rendelkezések teljesítendők - sorolta Tállai András. 2013. január elsejétől megújul a feladatfinanszírozás rendszere. Az új szabályozás biztosítja az önkormányzati szolgáltatások stabil működőképességét, nem lesz likviditási hiány. A törvény szigorítja az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeit, megakadályozva eladósodásukat. Az államtitkár még az új törvényességi felügyeleti rendszert emelte ki a törvényből.

A törvény fontosabb változásai közül kiemelendő, hogy a 2000 főnél kisebb lélekszámú településeken nem működhet önálló hivatal. Hozzávetőleg négyszáz ilyen van Magyarországon. Tállai András hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a kistelepülésen élők nem jutnak hozzá a közigazgatáshoz, a közös hivatalok ellátják a helyi ügyintézést. Minden településen lesz helyi önkormányzat és polgármester is, ez sem változik a jövőben.

A polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők, ellenben méltatlanság esetén alkalom nyílik majd a visszahívásukra. Az összeférhetetlenséggel és a méltatlansággal kapcsolatos paragrafusok a 2014-es önkormányzati választások másnapjától érvényesek.

Az államtitkár szerint a jogszabályban az elmúlt 21 év minden jó és rossz tapasztalata benne van. Az utóbbiak között említette azt, hogy az önkormányzatok nagyon sok feladatot voltak kénytelenek átvenni az államtól, de pénzt nem kaptak ezek ellátásához. Ez a jogszabály azonban - a területet szintén érintő stabilitási, államháztartási és közszolgálati törvénnyel együtt - biztosítja a helyhatóságok működőképességét, számos funkciót az államhoz rendel, miközben számít a lakosság önszerveződő képességére, a civil szervezetekre.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?