Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Tárgyalnak a megyei vagyonról PDF Nyomtatás
2011. november 29. kedd, 09:00

targyMár zajlanak a tárgyalások a kormány és a megyei önkormányzatok között az intézmény- és vagyonátadásról, amelyet nemrég törvényben deklarált az Országgyűlés. Összesen 775 intézményt érint az átvétel, a megyék adóssága pedig eléri a 187 milliárd forintot – írja a Magyar Hírlap.

A parlament egy héttel ezelőtti döntése értelmében január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, valamint az általuk fenntartott egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézmények, szintén a vagyonukkal együtt. Az állam átveszi az ezekhez kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat, s átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 187 milliárd forintos adósságát is. Az előterjesztés annyiban változott a végszavazáson, hogy az eredetileg tervezett megyei intézményfenntartó központ helyett az átvett intézmények fenntartását – az egészségügyiek kivételével – a kormány által rendeletben kijelölt szerv látja majd el. Orbán Viktor miniszterelnök még október 3-án írt alá megállapodást 19 megyei közgyűlési elnökkel arról, hogy a jövő évtől az állam – az adóssággal együtt – átveszi a megyei önkormányzati intézményeket. A kormányfő szerint a döntéssel a rendszerváltáskor elkövetett hibát javították ki, és minden remény megvan arra, hogy a kincstár a központi gazdálkodással megakadályozza az adósság újratermelődését. A felhalmozott adósság visszafizetésének rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel – magyarázta akkor a kormányfő.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az átvételt lehetővé tevő alkotmánymódosítás indoklásában azt írta, hogy a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő megyei önkormányzatok helyzetét, adósságállományuk ugyanis a gazdasági növekedés egyik korlátja.  

Megkérdeztük

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője: Megyénkben már megkezdődtek a tárgyalások, amelyekre két bizottság is alakul. Az egyikben az oktatási és szociális, a másikban az egészségügyi intézményekről folynak az egyeztetések. Utóbbiban rajtam és a megyei közgyűlési elnökön kívül részt vesz még a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is. Az iratok átadása zajlik, s ha a szükséges adatok birtokában leszünk, akkor látjuk pontosan, hány intézményről, dolgozóról és mekkora adósságállományról van szó. Fontos változás, hogy az eddigi normatív támogatás helyett a jövőben áttérünk a feladatfinanszírozásra, tehát csak arra a feladatellátásra adunk pénzt, amelyre megvan a fedezet. Ez oktatási, egészségügyi és szociális területen is így lesz. (MH)

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke: Huszonegy intézményt érint nálunk az átvétel, és folyamatosan zajlanak az egyeztetések, hogy minél zökkenőmentesebben menjen végbe a folyamat. Bár többmilliárdos az adósságállományunk, nem mi vagyunk a legeladósodottabb megye. A vagyonelemekre vonatkozó megbeszélésekre még várjuk a kormány jelentkezését. Nem minden intézményt adunk át, a megyei közgyűlés működéséhez kapcsolódóak például nálunk maradnak. Minél előbb le kell zárni a tárgyalásokat, csak ennek fényében tudjuk benyújtani és elfogadni a megyei költségvetést. Remélem, ez december elejére megtörténik. Célunk, hogy az ellátottak semmilyen hátrányba ne kerüljenek, semmit ne érezzenek meg a tulajdonosváltásból. Az intézmények dolgozóit átveszi az állam. (MH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?