Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. jún. 16., szerda, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Termel az ország legnagyobb naperőműve PDF Nyomtatás
2011. november 24. csütörtök, 08:00

 

napelem_ujszilvasEgymagában a tavaly Magyarországon megvalósult összes napelemes villamosenergia-termelő beruházás teljesítményének közel felére képes az önkormányzat által Újszilváson létesített rendszer. Ezzel a település önkormányzata megújuló energiaforrásokból fedezi hő- és áramszükségletének csaknem egészét.

Hatvannyolc napelemtáblán, 1632 panelből álló naperőműve látja el elektromos árammal a 2800 lelkes Pest megyei község önkormányzati intézményeit. Az uniós támogatással, nettó 470 millió forintból megvalósult projekt demonstrációs és oktatási célokat is szolgál – tudósított az MTI.

A napkövető fotovoltaikus rendszer kiépítése itt egy folyamat része, hiszen korábban már egy Magyarországon ugyancsak egyedülálló geotermikus fűtési technológiát is átadtak a faluban – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára, Bencsik János.

A kormány a fejlesztési források átcsoportosításával újabb 40 milliárd forintot szán az ilyen típusú beruházások támogatására. Amennyiben ezt Brüsszelben is jóváhagyják, a keretre várhatóan 2012 tavaszától lehet majd pályázni.

A napelemes technológiák alkalmazása manapság még csak jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatás segítségével kifizetődő – hangsúlyozta az államtitkár. Ösztönzése a környezetvédelmen és takarékosságon túl foglalkoztatási szempontból is fontos, ezért a kormány az ország újraiparosításán belül is elkötelezett a hazai energetikai gépgyártás további fejlesztése mellett. Az elmúlt egy évben 7,7 milliárd forint értékben, összesen 169 napelemes villamosenergia-előállító rendszerre benyújtott pályázatot támogattak. Ezek összteljesítménye megközelíti a 13 megawattot, alkalmazásuk pedig emellett több mint 13 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást is megtakarít.

Újszilvás polgármestere, Petrányi Csaba avató beszédében úgy fogalmazott: „ki kell aknáznunk, hogy Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosításához. Példát szeretnénk mutatni arra, hogy hosszú távú gondolkodással miként lehet fenntarthatóvá tenni egy önkormányzatot”.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?