Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. aug. 03., kedd, Hermina napja van. Holnap Domonkos és Dominika napja lesz.

Papcsák kicselezné Matolcsyékat - sokmilliárdos zuglói kötvénykibocsátás PDF Nyomtatás
2011. november 18. péntek, 11:00

kotvenyAz újpesti önkormányzat után most a zuglói készül jelentős mértékű, 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra. Erről csütörtökön határoznak a XIV. kerületi képviselők. Ezzel Zugló adósságállománya 14 milliárd forintra nőhet. Várnai László helyi LMP-s politikus szerint a kötvénykibocsátás valós célja az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése – írja a hvg.hu.

 

„Nem tudom, tudomása van-e róla, hogy a zuglói önkormányzat 5,5 milliárd forint értékben deviza (euró) alapú kötvényt szándékozik kibocsátani” – kezdte cinikusan Várnai László LMP-s XIV. kerületi képviselő azt a nyílt levelet, amelyet Papcsák Ferenc zuglói polgármesternek írt. Ez a felhívás, mondhatni, az utolsó pillanatban érkezik, mert a XIV. kerületi önkormányzati képviselők csütörtökön már döntenek is a pénzről. A hvg.hu birtokában lévő előterjesztés szerint a „fejlesztési (felhalmozási és/vagy felújítási) célok megvalósítása érdekében" bocsátanák ki az 5,5 milliárd forint összegű kötvénycsomagot.

Idén márciusban, Zugló költségvetésének elfogadásakor Várnai László a hvg.hu-nak a kötvénykibocsátás lehetőségének elfogadásáról tett említést. Ezzel – mint akkor megjegyezte – korábban az ellenzék mellett az önkormányzat pénzügyi, illetve a humán bizottságának fideszes tagjai közül sem mindenki értett egyet. Egyrészt azért, mert a 2008-ban végrehajtott – a Fidesz és az MSZP által közösen jóváhagyott – kötvénykibocsátásból sem használtak még fel kétmilliárd forintot, másrészt az 5,5 milliárdot megtérülő beruházásra lehetne csak költeni, de hogy mi lenne az, nem tudták megmondani.

A tervek szerint a kötvények futamideje húsz év, a türelmi idő öt esztendő, így a törlesztést 2016-ban kell a zuglói önkormányzatnak megkezdenie. Kérdés, lesz-e egyáltalán érdeklődés, ugyanis az előterjesztés szerint tíz olyan pénzintézetet kértek fel idén júliusban, akik önkormányzati kötvénykibocsátási referenciával bírnak, ám egyiktől sem érkezett "sem indikatív, sem kötelező érvényű ajánlat".

S hogy ezek az ajánlatok miért maradtak el? A képviselő-testület elé kerülő dokumentumban több tényezőt említenek meg. Így azt, hogy "a kialakult pénz- és tőkepiaci helyzet miatt a hosszú távú, húsz éves futamidejű kötvénykibocsátást a pénzintézetek ma már nem preferálják". Továbbá, hogy "a pénzintézetek nagy várakozással figyelik az önkormányzati szektor átalakítását, az ide vonatkozó jogszabályok módosítását". Valamint leginkább azért, mert a "gazdasági válság kialakulását, majd elmélyülését követően ma már ez a fajta forrásfinanszírozást több pénzintézet kizárólag egyéb biztosíték (pl.: azonnali inkasszó lehetőségének biztosítása, forgalomképes ingatlanvagyon) nyújtása mellett hajlandó vállalni". Ezekkel a pénzintézeti fenntartásokkal számolva az egy összegben történő 5,5 milliárdos kötvénykibocsátás mellett részajánlatok tételének lehetőségét is megadták: 1,5; 1,5; 1,2 és 1,3 milliárd forintos részekre bontva.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?